2./ A kistermelő vendéglátókhoz, éttermekbe, pincészetekbe is szállíthat …

…ez jelentősen színesítheti a vendéglátó helyek kínálatát, bár az is tény, hogy a kistermelői termékek bevásárlása nem egyszerű, míg az üzletláncok széles sora mindig „kéznél van”, változtassunk közösen!!!

Téma összefoglaló április 4-ei csoportos tanácsadó fórumunkról:

Az 52/2010. (IV.30.) FVM rendelet (a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és – értékesítés feltételeiről) nagyon sok feldolgozott mezőgazdasági termék és alapanyag esetében teszi lehetővé azt, hogy az őstermelő, kistermelő termékeit ne csupán maga értékesítse a végső fogyasztó felé. Nagyon sok jó példa van már arra, hogy kereskedelmi üzletekbe, vendéglátóhelyekre is beszállítanak a termelők. Egy-egy étterem büszkén vállalja fel, hogy környékbeli termelő sajtját, zöldségét, gyümölcsét, fűszerét, tojását, húsáruját felhasználva készíti jobbnál-jobb ételeit. Ez a Balaton-felvidéken már az elmúlt években is szépen formálódott. Egyre nagyobb esélyt látunk arra, hogy a helyi turisztikai kínálatot a helyi mezőgazdaságra jellemző alapanyagokat felhasználó egyedi gasztronómiai kínálat színesítse nagyobb számban is. Vannak olyan kis települések, ahol az ilyen éttermek a főbb turisztikai célpontokat is jelentik. (pl. Vászoly-Zománc bisztrócska)

A kistermelői, vendéglátói, kereskedelmi kapcsolódások, együttműködések beszállítások elterjedését több dolog is nehezíti. Egyrészt nehezen meghatározható az igényelt áruk mennyisége (erre a termelőknek árucsoporttól függően 3-12 hónapra előre van szüksége). Másrészt a kis mennyiségben való beszállítás magát a szállítási költséget drágítja meg. Az áru értékéhez viszonyítva ez több esetben kifejezetten gazdaságtalan. Fontos lenne ezen a területen is a nagyobb összefogás, ami azonban sok szervező munkát, előrelátó tervezést, partnerség-építést igényelne a gazdálkodók és termelők, élelmiszeripari kiscégek és a vendéglátósok, kereskedők között is. Az ÉLTETŐ részéről nagyon várjuk, és szívesen teszünk azért, hogy ezen változtatni lehessen. Várjuk a vendéglők, kereskedelmi egységek jelentkezését, akik szívesen dolgoznának velünk egy racionális beszállítási rendszer megszervezésén.

További információ: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Baranyi Katalin – kozpont@balatonleader.hu , 87/350-111, www.eltetobalatonfelvidek.hu

A témához kapcsolódó cikkek

Őstermelő, kistermelő értékesíthet Budapesten piacon és üzletben is!

Helyi termékek értékesítése ajándékboltokban, vendéglátó egységekben, üzletekben!

Éttermek által készített saját lekvár, sütemény és egyéb finomságok előállítása és kereskedelmi értékesítése

Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve

Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!

Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!

Szabályok, amikre a falusi vendégasztal üzemeltetőjének nagyon kell figyelnie!

Borászatok, szálláshelyek, ha ételt (akár reggelit), kóstolókat is adnak, vendéglátó egységként is nyilvántartásba kell vetetni magukat!