…ez jelentősen színesítheti a vendéglátó helyek kínálatát, bár az is tény, hogy a kistermelői termékek bevásárlása nem egyszerű, míg az üzletláncok széles sora mindig „kéznél van”, változtassunk közösen!!!
Téma összefoglaló április 4-ei csoportos tanácsadó fórumunkról:
Az 52/2010. (IV.30.) FVM rendelet (a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és – értékesítés feltételeiről) nagyon sok feldolgozott mezőgazdasági termék és alapanyag esetében teszi lehetővé azt, hogy az őstermelő, kistermelő termékeit ne csupán maga értékesítse a végső fogyasztó felé. Nagyon sok jó példa van már arra, hogy kereskedelmi üzletekbe, vendéglátóhelyekre is beszállítanak a termelők. Egy-egy étterem büszkén vállalja fel, hogy környékbeli termelő sajtját, zöldségét, gyümölcsét, fűszerét, tojását, húsáruját felhasználva készíti jobbnál-jobb ételeit. Ez a Balaton-felvidéken már az elmúlt években is szépen formálódott. Egyre nagyobb esélyt látunk arra, hogy a helyi turisztikai kínálatot a helyi mezőgazdaságra jellemző alapanyagokat felhasználó egyedi gasztronómiai kínálat színesítse nagyobb számban is. Vannak olyan kis települések, ahol az ilyen éttermek a főbb turisztikai célpontokat is jelentik. (pl. Vászoly-Zománc bisztrócska)
A kistermelői, vendéglátói, kereskedelmi kapcsolódások, együttműködések beszállítások elterjedését több dolog is nehezíti. Egyrészt nehezen meghatározható az igényelt áruk mennyisége (erre a termelőknek árucsoporttól függően 3-12 hónapra előre van szüksége). Másrészt a kis mennyiségben való beszállítás magát a szállítási költséget drágítja meg. Az áru értékéhez viszonyítva ez több esetben kifejezetten gazdaságtalan. Fontos lenne ezen a területen is a nagyobb összefogás, ami azonban sok szervező munkát, előrelátó tervezést, partnerség-építést igényelne a gazdálkodók és termelők, élelmiszeripari kiscégek és a vendéglátósok, kereskedők között is. Az ÉLTETŐ részéről nagyon várjuk, és szívesen teszünk azért, hogy ezen változtatni lehessen. Várjuk a vendéglők, kereskedelmi egységek jelentkezését, akik szívesen dolgoznának velünk egy racionális beszállítási rendszer megszervezésén.
További információ: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Baranyi Katalin – kozpont@balatonleader.hu , 87/350-111, www.eltetobalatonfelvidek.hu
A témához kapcsolódó cikkek
Őstermelő, kistermelő értékesíthet Budapesten piacon és üzletben is!
Helyi termékek értékesítése ajándékboltokban, vendéglátó egységekben, üzletekben!
Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve
Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!
Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!
Szabályok, amikre a falusi vendégasztal üzemeltetőjének nagyon kell figyelnie!