Sokan még mindig úgy gondolják, hogy csak a Pest megyei kistermelők értékesíthetnek budapesti üzletek részére termékeikből, de ez nem így van.
Téma összefoglaló április 4-ei csoportos tanácsadó fórumunkról:
A kistermelő kis mennyiségű, általa megtermelt, előállított termékkel, vagy összegyűjtött, vadon termő termékkel közvetlenül a végső fogyasztó felé a működési területének megyéjén belül, vagy 40 km-es körzeten belül, illetve Budapesten értékesíthet. Termékeit eladhatja kiskereskedelmi vagy vendéglátóhelynek, de beszállíthatja közétkeztetésbe is. Házhozszállításra 40 km-en belülre van lehetősége.
Fontos azonban azt is figyelembe venni, hogy a kiskereskedelmi és vendéglátóhely ezeket termékeket már csak a végső fogyasztó felé értékesítheti. Ha a vendéglátóhely szeretné ezeket a termékeket helyi termék polcon értékesíteni is, akkor erre kiskereskedelmi egységként is nyilvántartásba kell vetetni az üzletet. (Ennek jogi alapszabálya: 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről.)
Forrás: 2017. április 4. csoportos tanácsadói fórum, Nemesvámos – dr. Leitold József, megyei főállatorvos előadása.
A témához kapcsolódó cikkek
A kistermelő vendéglátókhoz, éttermekbe, pincészetekbe is szállíthat!
Helyi termékek értékesítése ajándékboltokban, vendéglátó egységekben, üzletekben!
Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve
Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!
Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!
Szabályok, amikre a falusi vendégasztal üzemeltetőjének nagyon kell figyelnie!