1./ Őstermelő, kistermelő értékesíthet Budapesten piacon és üzletben is!

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy csak a Pest megyei kistermelők értékesíthetnek budapesti üzletek részére termékeikből, de ez nem így van.

Téma összefoglaló április 4-ei csoportos tanácsadó fórumunkról:

A kistermelő kis mennyiségű, általa megtermelt, előállított termékkel, vagy összegyűjtött, vadon termő termékkel közvetlenül a végső fogyasztó felé a működési területének megyéjén belül, vagy 40 km-es körzeten belül, illetve Budapesten értékesíthet. Termékeit eladhatja kiskereskedelmi vagy vendéglátóhelynek, de beszállíthatja közétkeztetésbe is. Házhozszállításra 40 km-en belülre van lehetősége.

Fontos azonban azt is figyelembe venni, hogy a kiskereskedelmi és vendéglátóhely ezeket termékeket már csak a végső fogyasztó felé értékesítheti. Ha a vendéglátóhely szeretné ezeket a termékeket helyi termék polcon értékesíteni is, akkor erre kiskereskedelmi egységként is nyilvántartásba kell vetetni az üzletet. (Ennek jogi alapszabálya: 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről.)

Forrás: 2017. április 4. csoportos tanácsadói fórum, Nemesvámos – dr. Leitold József, megyei főállatorvos előadása.

A témához kapcsolódó cikkek

A kistermelő vendéglátókhoz, éttermekbe, pincészetekbe is szállíthat!

Helyi termékek értékesítése ajándékboltokban, vendéglátó egységekben, üzletekben!

Éttermek által készített saját lekvár, sütemény és egyéb finomságok előállítása és kereskedelmi értékesítése

Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve

Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!

Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!

Szabályok, amikre a falusi vendégasztal üzemeltetőjének nagyon kell figyelnie!

Borászatok, szálláshelyek, ha ételt (akár reggelit), kóstolókat is adnak, vendéglátó egységként is nyilvántartásba kell vetetni magukat!