5./Borászatok, szálláshelyek, ha ételt (akár reggelit), kóstolókat is adnak…

…vendéglátó egységként is nyilvántartásba kell vetetni magukat

Téma összefoglaló április 4-ei csoportos tanácsadó fórumunkról:

Jellemző, hogy a magánszálláshelyet üzemeltetők egyre gyakrabban reggelivel is kedveskednek a vendégeiknek. De a borászatokban is szívesen veszik a borkóstolók, ha az egyedien finom Balaton-felvidéki borokhoz valami házi finomság is kerül az asztalra. Ezekben az esetekben sem szabad elfelejteni, hogy ezek a jellegű ételkészítések is vendéglátó egységi tevékenységek már, így a vendéglátó egységek kialakítására vonatkozó szabályok rájuk is érvényesek, azaz erre külön engedélyt kell kérni.

Április 4-ei csoportos tanácsadói fórumunkon többször elhangzott, hogy a jogszabályokban ezeken a területeken jelentős könnyítések voltak az elmúlt években, így bátran járjunk utána az ezzel kapcsolatos kérdéseinknek és kérjük meg az erre vonatkozó engedélyeket.

A vendéglátóegység kialakítását alapvetően az alábbi rendeletek szabályozzák:

Forrás: 2017. április 4. csoportos tanácsadói fórum, Nemesvámos – dr. Leitold József, megyei főállatorvos előadása.

A témához kapcsolódó cikkek

Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve

Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!

Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!

Szabályok, amikre a falusi vendégasztal üzemeltetőjének nagyon kell figyelnie!

Nyissunk vendéglőt vagy megfelel a falusi vendégasztal is?