…vendéglátó egységként is nyilvántartásba kell vetetni magukat
Téma összefoglaló április 4-ei csoportos tanácsadó fórumunkról:
Jellemző, hogy a magánszálláshelyet üzemeltetők egyre gyakrabban reggelivel is kedveskednek a vendégeiknek. De a borászatokban is szívesen veszik a borkóstolók, ha az egyedien finom Balaton-felvidéki borokhoz valami házi finomság is kerül az asztalra. Ezekben az esetekben sem szabad elfelejteni, hogy ezek a jellegű ételkészítések is vendéglátó egységi tevékenységek már, így a vendéglátó egységek kialakítására vonatkozó szabályok rájuk is érvényesek, azaz erre külön engedélyt kell kérni.
Április 4-ei csoportos tanácsadói fórumunkon többször elhangzott, hogy a jogszabályokban ezeken a területeken jelentős könnyítések voltak az elmúlt években, így bátran járjunk utána az ezzel kapcsolatos kérdéseinknek és kérjük meg az erre vonatkozó engedélyeket.
A vendéglátóegység kialakítását alapvetően az alábbi rendeletek szabályozzák:
- 852/2004/EK rendelet az élelmiszer-higiéniáról
- 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről
- 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről
Forrás: 2017. április 4. csoportos tanácsadói fórum, Nemesvámos – dr. Leitold József, megyei főállatorvos előadása.
A témához kapcsolódó cikkek
Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve
Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!
Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!
Szabályok, amikre a falusi vendégasztal üzemeltetőjének nagyon kell figyelnie!