4./ Éttermek által készített saját lekvár, sütemény és egyéb finomságok előállítása és kereskedelmi értékesítése

Egy újabb egyszerűnek tűnő téma, ami valóban nem bonyolult, de ezt kevésbé gondoljuk így végig

Ha adott egy étterem, ahol zseniális a tökmagkrém, a csicsókakrém, vagy a fűszerkeverék, stb. és ezeket a vendégek imádják… akkor jellemzően előbb utóbb felvetődik, hogy ezeket külön is kellene árulni. Erre természetesen van lehetőség, DE KÜLÖN EGNEDÉLYHEZ KÖTÖTT.

Ebben az esetben a vendéglátó egységnek élelmiszer előállítói tevékenységét a vendéglátástól elkülönítetten is be kell jelentenie és engedélyeztetnie kell.

Természetesen nem tartozik ide az, ha a vendég csak felét eszi meg a finom ételnek, de olyan ragaszkodás alakul ki benne a csodás ízek iránt, hogy haza is vinné a maradékot becsomagoltan 🙂 

Nem éri meg felhúzni magunkat ezen a szabályozáson, mert a NÉBIH szakembere szerint nem olyan bonyolult ez, és ha jól átgondoljuk akár meg is érheti a ráfordított időt. Ha tényleg szívesen csináljuk ezeket a különleges krémeket, ételeket, sütiket, stb. akkor akár a nyári szezonon túl kereskedelmi egységek felé is értékesíthetővé válhatnak ezek az ételek, ezáltal pedig előfordulhat, hogy 1-2munkatársat a téli időszakra is meg tudunk tartani.

Ide vonatkozó alapvető szabályok:

Forrás: 2017. április 4. csoportos tanácsadói fórum, Nemesvámos – dr. Leitold József, megyei főállatorvos előadása.

A témához kapcsolódó cikkek

Őstermelő, kistermelő értékesíthet Budapesten piacon és üzletben is!

A kistermelő vendéglátókhoz, éttermekbe, pincészetekbe is szállíthat!

Helyi termékek értékesítése ajándékboltokban, vendéglátó egységekben, üzletekben!

Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve

Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!

Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!

Szabályok, amikre a falusi vendégasztal üzemeltetőjének nagyon kell figyelnie!

Borászatok, szálláshelyek, ha ételt (akár reggelit), kóstolókat is adnak, vendéglátó egységként is nyilvántartásba kell vetetni magukat!