Egy újabb egyszerűnek tűnő téma, ami valóban nem bonyolult, de ezt kevésbé gondoljuk így végig
Ha adott egy étterem, ahol zseniális a tökmagkrém, a csicsókakrém, vagy a fűszerkeverék, stb. és ezeket a vendégek imádják… akkor jellemzően előbb utóbb felvetődik, hogy ezeket külön is kellene árulni. Erre természetesen van lehetőség, DE KÜLÖN EGNEDÉLYHEZ KÖTÖTT.
Ebben az esetben a vendéglátó egységnek élelmiszer előállítói tevékenységét a vendéglátástól elkülönítetten is be kell jelentenie és engedélyeztetnie kell.
Természetesen nem tartozik ide az, ha a vendég csak felét eszi meg a finom ételnek, de olyan ragaszkodás alakul ki benne a csodás ízek iránt, hogy haza is vinné a maradékot becsomagoltan 🙂
Nem éri meg felhúzni magunkat ezen a szabályozáson, mert a NÉBIH szakembere szerint nem olyan bonyolult ez, és ha jól átgondoljuk akár meg is érheti a ráfordított időt. Ha tényleg szívesen csináljuk ezeket a különleges krémeket, ételeket, sütiket, stb. akkor akár a nyári szezonon túl kereskedelmi egységek felé is értékesíthetővé válhatnak ezek az ételek, ezáltal pedig előfordulhat, hogy 1-2munkatársat a téli időszakra is meg tudunk tartani.
Ide vonatkozó alapvető szabályok:
- 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről
- 852/2004/EK rendelet az élelmiszer-higiéniáról
- 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről
- 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről
Forrás: 2017. április 4. csoportos tanácsadói fórum, Nemesvámos – dr. Leitold József, megyei főállatorvos előadása.
A témához kapcsolódó cikkek
Őstermelő, kistermelő értékesíthet Budapesten piacon és üzletben is!
A kistermelő vendéglátókhoz, éttermekbe, pincészetekbe is szállíthat!
Helyi termékek értékesítése ajándékboltokban, vendéglátó egységekben, üzletekben!
Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve
Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!
Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!
Szabályok, amikre a falusi vendégasztal üzemeltetőjének nagyon kell figyelnie!