… számokban.

2023

A Helyi Fejlesztési Stratégia megvalósulásának utolsó időszaka, valamit a 2023-27-es új időszak tervezése helyi önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek bevonásával. Ebben az évben ünnepelte Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület fennállásának 15. éves évfordulóját.

2022

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület taglétszáma a 2008-as 134-ről 2023-ra 346-ra emelkedett, közülük 217 vállalkozó, 52 önkormányzat és 77 civilszervezet. A tagok közül eddig 99 szerezte meg a “A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet. A Balaton-felvidéken jelenleg 16 Éltető Pont működik, ahol az érdeklődők megvásárolhatják tagjaink termékeit. Júniusban LEADER nemzetközi együttműködési projekt keretében spanyolországi tanulmányúton vettünk részt és sikeresek voltak a már-már szokásosnak mondható rendezvényeink az Éltető Völgy és a Bakony Expó.

2021

„A Vidék Minősége” védjegyrendszer hazai és spanyolországi működése kapcsán spanyol, a “Szatmár szívéből” elnevezésű projekt kapcsán két romániai LEADER Helyi Akciócsoport is szakmai látogatásra érkezett hozzánk. Részt vettünk a Völgy Fesztiválon, a Sümegi Értékek Ünnepén, a Bakony Expon és a helyi Jótékonysági Adventi Forgatagon. Egyesületünk 43 taggal bővült, így tagságunk létszáma 335 fő.

2020

Újabb elismerésben részesültünk: elnyertük a Sümeg Városért Emlékplakettet. Egyesületünk tagság 291 fő, védjegyeseink száma 100 fő. Megújult Egyesületünk irodája, így egy modernebb, korszerűbb épületben folyhat tovább az operatív munkavégzés. Tavasszal és ősszel online kiadványban foglaltuk össze mindazon védjegyeseinket, akiktől online megrendeléssel vagy házhozszállítással vásárolhattak helyi termékeket.

2019

Megünnepeltük “A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegy 5 éves születésnapját. Tagságunk 314 főre gyarapodott, védjegyeseink köre pedig 102 főre bővült. 4 db helyi felhívásunkra 237 db támogatási kérelem érkezett be. Több tanulmányút is színesítette napjainkat, többek között Kolumbiából, az agárkamarától valamint a Szent István Egyetemről érkeztek hozzánk látogatók.

2018
Egyesületünk 10 éves fennállását ünnepelheti. Tagságunk 285 főre gyarapszik, és emellett immáron 103-an viselhetik büszkén „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet. Négy LEADER helyi felhívásunk jelenik meg, amelyekre december 31-ig 131 db támogatási kérelem érkezik be. Elnyerjük a Bakony Expo Vásári Nagydíját, mely a jubileumi V. Bakony Expon kerül először átadásra. December 14-én kiderül, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, amelyhez együttműködő partnerként, valamint a Veszprém-Balaton 2023. Zrt-ben részvénytulajdonosként mi is hozzájárulunk a program sikerességéhez.

2017
Várhatóan ősszel kiírjuk a Helyi Fejlesztési Stratégia pályázatait. A rendelkezésre álló 495 millió Ft támogatásra az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tagjai: 59 település vállalkozói, önkormányzatai, civil szervezetei nyújthatják be pályázataikat.

2016
Működési feltételeink átalakulásával az ÉLTETŐ szerepe is átalakul: tevékenységünkben jelentős hangsúlyt kap – eddig szerzett szakmai tapasztalatainkra támaszkodva – tagjaink tevékenységének támogatása.
Elfogadásra benyújtjuk a Miniszterelnökségnek a 2016-2020 közötti időszakra vonatkozó – egyesületünk által készített – Helyi Fejlesztési Stratégiát, amely a várhatóan 2017-es évi pályázati kiírásaink alapját képezi.

2015
2007 után ismét – immár második alkalommal – az ÉLTETŐ készíti el a Balaton-felvidék egy jelentős részének Helyi Fejlesztési Stratégiáját.
Tagjaink, együttműködő partnereink száma eléri a 250-et, így az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a Balaton-felvidék egyik legnagyobb társadalmi szervezetévé válik.

2014
Eddigi munkánk elismeréseképpen a Miniszterelnökség Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatától megkapjuk „Az Év vidékfejlesztő közössége” különdíjat.
Megbízást kapunk a Miniszterelnökségtől a 2014-2020-as EU-s pályázati időszakra vonatkozó LEADER program helyi koordinálására.

2013 – 2015
Létrehozzuk „ A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegy”-et. Védjegyünk a Balaton-felvidék helyi szolgáltatásainak, termelőinek legnagyobb gyűjtőtára is egyben.
A korábban létrehozott www.balatonfelvidekitura.hu oldalunk tartalmát telefonos applikációval is kiadjuk.

2012 – 2014
Az ÉLTETŐ a működési területén lévő önkormányzatok, vállalkozások, szolgáltatások, földrajzi és kulturális értékek felmérésével és nyilvántartásba vételével olyan komplex, saját adatbázis rendszert hoz létre, amely a következő évek vidékfejlesztési tevékenységek alapjait képezi.
Az ÉLTETŐ és tagjai, partnerei között kialakuló kétoldalú kapcsolatok alapozzák meg a térség egyedülálló fejlesztési lehetőségeit.

2011 – 2012
Az ÉLTETŐ területén lévő 60 településen – az önkormányzatokkal együttműködve – létre hozzuk a térség helyi értékeit tételesen feltáró és bemutató túraútvonalak rendszerét, a www.balatonfelvidekitura.hu-t.
Ez az oldal a Balaton-felvidék turisztikai kínálatában egyedülálló módon, 160 túraútvonalat tartalmaz.
Az ÉLTETŐ szakértői bekapcsolódnak a helyi és térségi ifjúsági programok szervezésébe, koordinálásába.

2009 – 2015
Európai Uniós LEADER vidékfejlesztési valamint nemzeti forrásokból több mint 460 vállalkozó, civil- és egyházi szervezet, önkormányzat fejlesztési programját finanszírozzuk.
Az ÉLTETŐ által korábban kidolgozott Helyi Vidékfejlesztési Stratégia végrehajtása keretében több mint 2,8 milliárd forint fejlesztési forrás odaítéléséről dönt egyesületünk  bíráló bizottsága.
Munkánk eredményeképpen több mint 100 új munkahely jön létre és 300 munkahely stabilizálódik a Balaton-felvidéken.

2008
Megalakul az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület.
Első alkalommal kapunk megbízást a Vidékfejlesztési Minisztériumtól a 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó, Helyi  Vidékfejlesztési Stratégia elkészítésére.

2005 – 2007
Az ÉLTETŐ szakértői – a települések civil szervezeteivel együttműködve – közösségfejlesztő programokat indítanak a „közösségi gondolkodás” szükségességének és hasznainak bemutatására.