3./A falusi vendégasztal üzemeltetőjének is be kell tartani jó pár szabályt

Nem is olyan könnyű ezek között eligazodni…

Téma összefoglaló április 4-ei csoportos tanácsadó fórumunkról:

Még a kistermelők között is kevesen tudják, hogy ők falusi vendégasztalt is működtethetnének, ami a Balaton-felvidék turisztikai kínálatát is színesíti. Az alábbiakban ennek fontosabb szabályozását foglaltuk össze. A kistermelő falusi vendégasztalt a maga által megtermelt, vagy előállított élelmiszerek felhasználásával üzemeltethet. Ehhez kiegészítő alapanyagként vásárolhat élelmiszereket, továbbá más kistermelőtől vásárolt késztermék felhasználásával készítheti ételeit.

A termelési, előállítási és értékesítési mennyiségek nem haladhatják meg a kistermelői rendelet (52/2010 FVM rendelet ) 1. melléklet A. részében meghatározott mennyiségeket.

A kiegészítő alapanyagokat nem határozza meg a rendelet, az csak túlszabályozás lenne.  Kiegészítő alapanyagként azonban elsősorban nem az ételek meghatározó összetevői jöhetnek számításba.

A falusi vendégasztal szolgáltatás keretében végzett élelmiszer-előállítás során – mivel erre nemzeti szabályozás még nem készült – így az EU-s jogszabály az irányadó: 852/2004/EK rendelet. Talán kicsit könnyebb eligazodni a vendéglátásban általánosan alkalmazott útmutatóban.

Ez itt letölthető: Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához

A legfontosabb higiéniai szabályokat az április 4-ei csoportos tanácsadói fórum alapján itt is közzétesszük:

  • Tiszta helyiség, tiszta munkaruha, tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta felületek, tiszta kéztörlők és konyharuhák.
  • Állatok távoltartása – Távol kell tartani a rovarokat, rágcsálókat, de a házi kedvenceket, kutyát, macskát is.
  • Ivóvíz minőségű víz – Élelmiszerrel érintkező felületeket, a személyek kezét csak ivóvíz minőségű vízzel szabad mosni. Ivóvizet kell az élelmiszerek készítésekor is használni.
  • Hűtőlánc fenntartása
  • Hőkezelés
  • Hulladék és szennyvízkezelés
  • Az épületeknek könnyen tisztíthatónak, fertőtleníthetőnek kell lennie.
  • A falfelületnek az ételkészítés során megkívánt magasságig az adott hely adott részén (pl. mosogatás) simának kell lennie (csempe, mosható festett falfelület).
  • Mosogatáshoz legalább egy darab (16 főig), két tálcás mosogató használata szükséges.
  • Külső munkaerő foglalkoztatása esetén elkülönített személyzeti WC, öltöző.
  • Az eszközöknek könnyen tisztíthatónak, szükség szerint fertőtleníthetőnek, épnek kell lenniük. Kizárólag az élelmiszer-előállítás céljára gyártott eszközöket lehet használni.
  • WC, illemhely nem nyílhat közvetlenül a konyhából, élelmiszer előállító helyiségből.
  • Megfelelő természetes, vagy mesterséges megvilágítást kell biztosítani az élelmiszer előállítás során.

Forrás: 2017. április 4. csoportos tanácsadói fórum, Nemesvámos – dr. Leitold József, megyei főállatorvos előadása.

A témához kapcsolódó cikkek

Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve

Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!

Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!

Nyissunk vendéglőt vagy megfelel a falusi vendégasztal is?

Borászatok, szálláshelyek, ha ételt (akár reggelit), kóstolókat is adnak, vendéglátó egységként is nyilvántartásba kell vetetni magukat!