Nem is olyan könnyű ezek között eligazodni…
Téma összefoglaló április 4-ei csoportos tanácsadó fórumunkról:
Még a kistermelők között is kevesen tudják, hogy ők falusi vendégasztalt is működtethetnének, ami a Balaton-felvidék turisztikai kínálatát is színesíti. Az alábbiakban ennek fontosabb szabályozását foglaltuk össze. A kistermelő falusi vendégasztalt a maga által megtermelt, vagy előállított élelmiszerek felhasználásával üzemeltethet. Ehhez kiegészítő alapanyagként vásárolhat élelmiszereket, továbbá más kistermelőtől vásárolt késztermék felhasználásával készítheti ételeit.
A termelési, előállítási és értékesítési mennyiségek nem haladhatják meg a kistermelői rendelet (52/2010 FVM rendelet ) 1. melléklet A. részében meghatározott mennyiségeket.
A kiegészítő alapanyagokat nem határozza meg a rendelet, az csak túlszabályozás lenne. Kiegészítő alapanyagként azonban elsősorban nem az ételek meghatározó összetevői jöhetnek számításba.
A falusi vendégasztal szolgáltatás keretében végzett élelmiszer-előállítás során – mivel erre nemzeti szabályozás még nem készült – így az EU-s jogszabály az irányadó: 852/2004/EK rendelet. Talán kicsit könnyebb eligazodni a vendéglátásban általánosan alkalmazott útmutatóban.
Ez itt letölthető: Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához
A legfontosabb higiéniai szabályokat az április 4-ei csoportos tanácsadói fórum alapján itt is közzétesszük:
- Tiszta helyiség, tiszta munkaruha, tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta felületek, tiszta kéztörlők és konyharuhák.
- Állatok távoltartása – Távol kell tartani a rovarokat, rágcsálókat, de a házi kedvenceket, kutyát, macskát is.
- Ivóvíz minőségű víz – Élelmiszerrel érintkező felületeket, a személyek kezét csak ivóvíz minőségű vízzel szabad mosni. Ivóvizet kell az élelmiszerek készítésekor is használni.
- Hűtőlánc fenntartása
- Hőkezelés
- Hulladék és szennyvízkezelés
- Az épületeknek könnyen tisztíthatónak, fertőtleníthetőnek kell lennie.
- A falfelületnek az ételkészítés során megkívánt magasságig az adott hely adott részén (pl. mosogatás) simának kell lennie (csempe, mosható festett falfelület).
- Mosogatáshoz legalább egy darab (16 főig), két tálcás mosogató használata szükséges.
- Külső munkaerő foglalkoztatása esetén elkülönített személyzeti WC, öltöző.
- Az eszközöknek könnyen tisztíthatónak, szükség szerint fertőtleníthetőnek, épnek kell lenniük. Kizárólag az élelmiszer-előállítás céljára gyártott eszközöket lehet használni.
- WC, illemhely nem nyílhat közvetlenül a konyhából, élelmiszer előállító helyiségből.
- Megfelelő természetes, vagy mesterséges megvilágítást kell biztosítani az élelmiszer előállítás során.
Forrás: 2017. április 4. csoportos tanácsadói fórum, Nemesvámos – dr. Leitold József, megyei főállatorvos előadása.
A témához kapcsolódó cikkek
Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve
Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!
Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!
Nyissunk vendéglőt vagy megfelel a falusi vendégasztal is?