4./Ínyenc, szakácsvénájú termelők nagy dilemmája: falusi vendégasztal vagy vendéglő üzemeltetése

Hogy melyik lehet praktikusabb, célravezetőbb, azt mindenki maga döntse el. Mi egy kis segítséget tudunk adni ehhez a legutóbbi csoportos tanácsadói fórumunk alapján.

Ha valaki több ételt, több vendéget, színesebb kínálatot szeretne, mint azt a falusi vendégasztal jogszabályi keretein belül megengedheti magának, akkor egyértelműen vendéglátó helyet kell nyitnia. …és ezzel a legfőbb dilemmákat már össze is foglaltuk.

A részletesebb áttekintéshez azonban fontos elővenni jogszabályokat is. A kistermelői jogszabály – 52/2010 FVM rendelet – szabályozza a falusi vendégasztalt. Ennek az üzemeltetése kevésbé van szabályozva, mint a vendéglátó egységeké. Ez természetes is, hiszen a falusi vendégasztalon a javarészt a kistermelői mennyiségek keretein belül előállított termékekből elkészített ételekkel tudjuk kiszolgálni a falusi portánkra betérő vendégeket. Ezek a mennyiségek jellemzően turisztikailag kevésbé frekventált falusi vendégasztalok igényeire vannak méretezve. De az elkészült ételek nagy részét a saját kistermelői gazdaságon belül kell megtermelni. Kiegészítő alapanyagok azonban vásárolhatóak.

De FIGYELEM, a Balaton kiemelt üdülőkörzetén lévő kistermelő, attól függetlenül, hogy faluban él, gazdálkodik, nem  üzemeltethet  falusi vendégasztalt, mert kiemelt üdülőkörzet területén ez hivatalosan nem lehetséges. Így nekik csak a vendéglátóegység nyitásának lehetősége marad.

A vendéglátóegység kialakítását alapvetően az alábbi rendeletek szabályozzák:

Forrás: 2017. április 4. csoportos tanácsadói fórum, Nemesvámos – dr. Leitold József, megyei főállatorvos előadása.

A témához kapcsolódó cikkek

Kereskedelmi, vendéglátós, falusi vendégasztalos és kistermelői szabályozás – újratöltve

Praktikák, szabályok, amit a kistermelőknek feltétlenül tudni kell!

Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelő végezhet!

Szabályok, amikre a falusi vendégasztal üzemeltetőjének nagyon kell figyelnie!

Borászatok, szálláshelyek, ha ételt (akár reggelit), kóstolókat is adnak, vendéglátó egységként is nyilvántartásba kell vetetni magukat!