Látogatók érkeztek hozzánk a határon túlról

Két romániai LEADER Helyi Akciócsoport (Dél-Nyugat Szatmári Helyi Akciócsoport, Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport) valamint az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület összefogásából született meg a “Szatmár szívéből” elnevezésű projekt, amely a kis gyümölcstermesztőket segíti gyümölcseik feldolgozásában, valamint a feldolgozott termékek népszerűsítésében és eladásában.

A két LEADER csoport munkaszervezete, valamint tagjai tanulmányút keretén belül 2 napot töltöttek Egyesületünknél 2021. szeptember 21-22 között.  A tapasztalatcsere során elsőként Egyesületünk mutatkozott be, valamint olyan helyi gyümölcs- és zöldségfeldolgozással foglalkozó helyi termelők, akik „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjeggyel rendelkeznek.

Elsőként Hettyei Attila és Adorján Balázs, a Sümegi Éléskamra tulajdonosai nyújtottak betekintést a gyümölcs és zöldségfélék feldolgozásának rejtelmeibe, különféle aszalványok készítésébe. A bemutatkozás keretein belül finomabbnál finomabb aszalt almát, körtét, és meggyet kóstolhattunk.

A Kisfaludy Étterem és Vendégházban elfogyasztott ebéd után, a Sümegi Pálinkaház képviselője,  Királyházi Magdolna tartott kóstolóval egybekötött előadást, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel a feldolgozó üzemben is fogadta az érdeklődőket.

A második nap Barnag felé vettük az irányt, ahol a helyi vegyesbolt és egyben Éltető Pont mutatkozott be, majd Kalán Gréta, a Mamka lekvár megálmodója, és Horváth Zoltán Polgármester Úr a helyi közösségről, értékekről és a hagyományőrzésről mesélt az érdeklődőknek.

Ezt követően Balatonakalin, a legnagyobb Éltető Pont látogatásával folytatódott az út, ahol helyi finomságok közül volt lehetőség vásárolni. Majd a védjegyes vendéglátásba is betekintést nyerhettünk, hiszen Örvényesen a Huszár Vendéglőben fogyaszthattuk el az ebédet, mely évek óta büszke tulajdonosa ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegynek.