ÉLTETŐ Védjegyes Arcképcsarnok

Rendeki Kézműves Porta: Csík Tamás

Tamás a „Népművészet Ifjú Mestere” cím birtokosa, a Csabrendeken kialakított kézműves portán készíti kovácsoltvas munkáit. Céljául tűzte ki, hogy munkáiban az értékes népi kultúrából fakadó szellemiséget – a kor elvárásaihoz illeszkedve – mutassa meg.

Hogy indultál a pályádon?
Eredetileg vas és fémszerkezet lakatosnak tanultam, a kovácsolással 2005 óta foglalkozom. Ekkor kezdtem el más kovácsoknál tanulni és azóta is folyamatosan több képzésen, kovácskurzuson veszek részt.

Honnan jött a vas szeretete?
Édesapám lakatosként dolgozott, így már gyerekkoromban megismerkedtem a vasakkal, hiszen már ekkor be kellett segítenem a műhelybe. A kovácsként való munkálkodás, a kovács mesterség gondolata katona koromban fogalmazódott meg bennem, mivel az üresen maradt dédszülői házban szerettem volna letelepedni. Ekkor határoztam el, hogy tanoncként felkeresem a kovácsokat és ezt követően alakítottam ki a műhelyt és azóta fő állásban, vállalkozóként végzem ezt a tevékenységet.

Kedvenc munkád?
Úgy gondolom, hogy erre kovácsként nem igazán tudok választ adni, mivel egy jó kovácsnak a munkássága a falubeliek szerszámainak javításától, egy vállalkozó szerszámain keresztül, akár egy műemlék rekonstrukciós munkájáig is terjedhet. Ezek a munkák magában foglalják a családi házak belsőépítészetét (csigalépcsők, kovácsoltbútorok) és akár templomoknál lévő munkákat is.

Úgy tudjuk a világon mindenütt ott vannak a munkáid…
Elmondható, hogy a munkásságom a szomszédtól kezdve tulajdonképp nemzetközi szintekre jutott el, így nagyon változatos a megrendelőim köre. Hiszen készítettem már el akár a szomszéd kovácsoltvas nagykapuját, de a szomszédos országban, München melletti bajor magán családi ház kül- és beltéri munkáit is. Továbbá a munkásságom eljutott egészen egy mongóliai múzeumig is. Nagyon sok visszatérő megrendelésem van akár európai országokból is, de előfordul, hogy akár ott a helyszíneken is dolgoznom kell.

Mivel kevesen foglalkoznak ezzel a szakmával, így a kovácsok jól ismerik egymást, tiszteletben tartják egymás vevőkörét.

Jövőbeli terveid?
Jelenleg rengeteg ötletem, tervem van, szeretnék egyre több időt szánni ezek megvalósítására, ezekben most már bőven az alkotásnak van nagy szerepe, ezek nem feltétlen jelentik a több mázsányi vasmunkát, hanem inkább a művészi alkotásokat, lakberendezési munkáktól akár a díszplasztikáig.

Ilyen például a Sümegi vár felújítási munkái, egy működő reneszánsz konyha, kápolna vasmunkái. Vagy éppen a Ferences templomban található Szentháromság szobor, illetve a mellékoltár barokk vasainak rekonstrukciós munkái.