KÖSZI díjat kapott az ÉLTETŐ!

A Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) a múlt héten, fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte az V. KÖSZI Ifjúsági konferenciával. A résztvevők az ifjúságot érintő témákkal kapcsolatos pódiumbeszélgetéseket hallhattak és kerekasztalbeszélgetéseken vehettek részt.

Ünnepélyes keretek között került sor a KÖSZI-díjak átadására. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület díját, az egyesület elnöke, dr. Rédei Zsolt vette át, aki később egy pódiumbeszélgetés kapcsán mutatta be, hogy is kezdődött az egyesületünk és a KÖSZI kapcsolata, hogyan segíti a mai napig egymást a két szervezet az ifjúság megtartásának és letelepedésének érdekében. 

Az Éltető LEADER Helyi Akciócsoportként 2007 óta – a hét éves Európai Uniós ciklusokhoz igazodva – négy önálló szakmai területre (helyi identitás megteremtése; Éltető Védjegy; turisztika; ifjúság) vonatkozóan készíti el a Balaton-felvidék több, mint 1000 km-es területére vonatkozó vidékfejlesztési stratégiáját, a Helyi Fejlesztési Stratégiát (HFS)

Az ifjúsági stratégia létrehozásában az Éltető szakmai partnere (a 2007-2013-as ciklushoz hasonlóan) a 2014-2020 ciklusban is a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) szervezet volt. 1998-as létrehozása óta a KÖSZI hazai és nemzetközi szinten is komoly eredményeket ért el közösségszervezés, a térségi és a helyi identitás erősítése terén. A KÖSZI feladata a fiatalok érdekeinek képviselete; célja, hogy segítse a téma szakmai tartalmainak, információinak áramlását, a felhalmozott tudás és tapasztalat megosztását, valamint a felmerülő új elképzelések kidolgozását. A KÖSZI által kidolgozott Ifjúsági Stratégia a 2007-2013-as, a 2014-2020-as, valamint a következő 2021-2027-es tervezési időszakban is az Éltető Helyi Fejlesztési Stratégiájának alapjait képezi

A hétéves ciklusokat felölelő, a Helyi Fejlesztési Stratégia keretében elkészülő Ifjúsági Stratégiák létrehozásának célja időről-időre az, hogy felmérje és bemutassa, hogy a korábbi időszakhoz képest milyen elmozdulások – esetleg újdonságok – külső és belső olyan esetleges változások azonosíthatóak, amelyek mentén finomhangolni, alakítani szükséges a stratégiát annak érdekében, hogy az új ciklusban a lehető legpontosabb beavatkozások valósulhassanak meg.

A magyar „vidék” számára létfontosságú, hogy a jövőjét adó fiatalok számára helyben is megteremtse a megfelelő életfeltételeket, hiszen a fiatal generáció nem csak nélkülözhetetlen erőforrás, hanem egyszerre biztosítéka a múlt továbbélésének és a szükséges innováció létrejöttének.