Tóbel János: „A védjegy megszerzése után a védjeggyel rendelkezők még tudatosabban végzik tevékenységüket”

A 2008-ban alapított Éltető Balaton-felvidékért Egyesület hat év vidékfejlesztési tapasztalattal a háta mögött, 2014-ben hozta létre ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet. A védjegy megszerzése évente, egy adott időszakban lezajló, adminisztratív minősítési folyamat keretében lehetséges, mely folyamatot az ÉLTETŐ Egyesület Védjegytanácsa végez. Tóbel János 2021 óta a Védjegytanács elnöke.

Mi a személyes kapcsolatod a védjeggyel?

Az egyesület megalakulásának időszakában a Tervezés Koordináló Csoport aktív szereplőjeként, majd az egyesület megalakulása óta az elnökség tagjaként veszek rész az egyesületi munkában. A 2007-13-as tervezési ciklusban kezdtük a védjegy bevezetésével kapcsolatos közös munkát. 2010- ben Spanyolországi tanulmányúton vettünk részt, ahol az ottani védjegyrendszert tanulmányoztuk, védjegyes vállalkozásokat látogattunk. A védjegy 2014-es bejegyzése után a saját Falusi Vendégasztal Szolgáltatásunk is védjegy minősítést szerzett. Jelenleg a Védjegytanács elnöki tisztségét töltöm be.

Személyes tapasztalataid alapján miben látod a védjegy lényegét?

Erősíti a védjeggyel rendelkező vállalkozások gazdasági együttműködését, lehetőséget biztosít az egymástól való tanulásra, a közös marketingre, közös megjelenésre. A védjegy megszerzése után a védjeggyel rendelkezők még tudatosabban végzik tevékenységüket.

Milyen sikeres példákat látsz a védjegy használatára egy-egy védjegyes részéről?

 Dobosi Pincészet és Vendégház, Őshaza Vendégház. Sikeresen szerepelnek az egyesület által kezelt pályázatokon, ezek segítségével újabb fejlesztéseket generálnak vállalkozásaikban.

Mint az élet valamennyi területén, a védjegy körül is változik a külső gazdasági körülményrendszer. Hogy látod, szükséges változtatni a védjegy tartalmán, rendszerén?

 Jelenleg egy jól működő, kidolgozott rendszerről beszélünk, apróbb finomítás, pontosítás igénye már felmerült, szükség eseten ezeket a változtatások kell elvégezni.

Hogyan látod a védjegy idei lehetőségeit?

Tovább növekszik a védjegy ismertsége térségünkben a már országos hírűvé vált Vámosi Hurka és Lencsefesztiválon, a Bakony Expón, a Művészetek Völgyében való megjelenéssel.

Hogyan látod a védjegy hosszabb távú jövőjét?

A vásárlókra egyre több információ ömlik minden csatornából. A védjegy jelenheti azt a biztos pontot, ahol a vásárló jó minőségű termékekhez, és szolgáltatásokhoz juthat hozzá. A térségen kívül fontos az országos ismertség növelése.

Köszönjük az interjút, János!