,,A Vidék Minősége-Éltető Balaton-felvidék” védjegy története

A 2008-ban alapított Éltető Balaton-felvidékért Egyesület (www.eltetobalatonfelvidek.hu) hat év vidékfejlesztési tapasztalattal a háta mögött, 2014-ben hozta létre ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet.

A „Vidék Minősége” azaz „Rural Quality” nemzetközi védjegy egyes európai régiók, térségek különleges minőséget képviselő vállalkozásainak megkülönböztető védjegye.

A védjegyet kiváló minőségű terméket előállító, szolgáltatást nyújtó vállalkozók, kistermelők, magánszemélyek igényelhetik, akik megfelelnek a minősítési szabályzatnak.

A Vidék Minősége védjegyrendszer célja, hogy a védjegy minősítési eljárásnak történő megfelelésen keresztül növelje a védjegyet szerző helyi termelők és szolgáltatók versenyképességét és népszerűsítse tevékenységüket.

A Magyarországon „Vidék Minősége” minősítéssel rendelkező különböző térségi védjegyek közül ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegy hazánk turisztikailag legismertebb részén – több mint ezer négyzetkilométeres területen – működik.

A védjegy létrehozásának évében összesen 62 élelmiszer előállító, vendéglátó és kézműves vállalkozás érdemelte ki a minősítést. A védjegy megszerzése iránti érdeklődés az eltelt 9 év során folyamatosan intenzív maradt.

Büszkén mondhatjuk el, hogy jelenleg 96 térségi vállalkozás működik ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” minősítéssel, ennek eredményeképpen az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület által fenntartott védjegy hazánk legnagyobb Vidék Minősége védjegyes közössége.

A védjegy megszerzése évente, egy adott időszakban lezajló, adminisztratív minősítési folyamat keretében lehetséges, mely folyamatot az ÉLTETŐ Egyesület Védjegytanácsa végez.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a „Vidék Minősége” védjegy és a védjeggyel rendelkezők bemutatása céljából hozta létre ás tartja fent a www.eltetovedjegy.hu oldalt, valamint rendszeres és alkalmi megjelenési – prezentációs és kereskedelmi – lehetőségeket biztosít a védjeggyel rendelkezők számára.

A védjeggyel rendelkezők saját tevékenyégük népszerűsítése során – a Védjegy Szabályzatban foglaltak szerint – széles körben használhatják a minősítés tartalmát, egyediségét bemutató marketing és kommunikációs eszközöket, hivatkozásokat.