A „Rural Qulaity – Vidék Minősége”

A „Rural Qulaity – Vidék Minősége” védjegyet európai szinten az Európai Térségi Vidék Minősége Védjegy Egyesület koordinálja.

Jelenleg Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Görögországban és Magyarországon működő LEADER Helyi Akciócsoportok tagjai a Rural Quality védjegyrendszernek.

A Rural Quality ernyő védjegyként működik, amely lefedi azokat a vidéki területeket, amelyek rendelkeznek saját területi védjeggyel és közösen dolgoznak a fenntartható, kiegyensúlyozott vidékfejlesztéséért.

A magyar Vidék Minősége Védjegy – így a ,,A Vidék Minősége-Éltető Balaton-felvidék” is – spanyol mintára került bevezetésre, természetesen a jó szakmai kapcsolat azóta is fennáll a hazai és a spanyol szervezetek között.

A tavalyi évben A LEADER – Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása” című felhívás keretében benyújtott ,,Éltető Balaton-felvidék – Los Pedroches területi védjegyek a vidékfejlesztésben” című pályázat kapcsán lehetőségünk nyílt ellátogatni Dos Torresbe, az Adroches Egyesülethez.

A tanulmányút célja az volt, hogy az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tagjai megismerjék a Los Pedroches területi minőségi védjegy alapvető fejlesztési eszközeit, a turizmus, kézművesség, környezetvédelem és az agrár-élelmiszeripari ágazat területein.