A húsvét mozgó ünnepnek számít, mivel a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap ünnepeljük. Fontos szerepe van a vallásban is, hiszen a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, Jézus kereszthalála és feltámadása.
A húsvéthoz több jeles nap, szimbolikus elemek és tradicionális ételek is társulnak.
Az ünnepkör jeles napjai: nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat, húsvétvasárnap, húsvét hétfő.
Szimbolikus elemeknek számít például a barka, bárány, a húsvéti nyúl és a tojásfa.
Tradicionális ételekké vált Magyarországon a tojás, főtt és füstölt sonka tormával és kaláccsal. (Forrás: http://www.unnepekoldala.hu/husvet )
A húsvét közeledtével ajánlunk számotokra olyan védjegyeseket, akiktől helyi és igazán különleges ételeket varázsolhattok az asztalra: Herbaporta, Kalla Natur Élelmiszerek, Vámosi betyárok.
Ahhoz, hogy igazán egyedi ajándékok kerüljenek a húsvéti kosárba válogassatok Bácsi Gabriella, Csernovicné Szabó Szilvia(Ekka design), Rendeki Kézműves Porta és Sárkány Zsuzsanna termékei közül.
„Korán reggel útra keltem,
Se nem ittam, se nem ettem.
Tarisznya húzza a vállam,
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre most találtam,
Hogy öntözzem, alig vártam.”