Ferenc ízőrző
8237 Tihany, Cser-hegy 9.
+36 87 448 575
+36 20 942 3987
tihany@ferencpince.hu
www.ferencpince.hu
Nyitva tartás:
március 15-től novemberig 12:00-23:00 KEDD szünnap
téli időszakban csoportos bejelentkezés alapján
A Ferenc pince a 17. századtól apáról-fiúra száll. Ősök és gyermekeik tisztelettel, szeretettel őrzik a családi hagyományokat és folyamatosan fejlesztik a családi pincét, illetve csárdát. Az utódok a családi örökség megőrzésén túl, a minőségre olyan mélységig ügyelnek, hogy a Csárdában készült ételek jelentős része saját maguk által előkészített alapanyagokból áll.
A Csárda, a vállalkozás a hozzájuk tartozó kis feldolgozóüzemben saját munkatársakkal dolgozza fel a húsárut, készítik elő a tőkehúst, a halat, lekvárt, szörpöt a konyhai, vendéglátási felhasználásra. Ezzel hozzájárulnak a munkatársak egész évi alkalmazásához is, hiszen szezonon kívül piacon értékesítik ízőrző termékeiket. Közvetlenül a vidéki kistermelőkkel ápolnak jó kapcsolatot az állati és növényi alapanyagok beszállítására, hogy a lehető legjobb, háztáji termékeket tudják kínálni vendégeiknek. Az Ízőrző termékek többségét értékesítik is a balatonfüredi piacon.
Borászkodásuk szintén minta értékű, hiszen ezen a területen sem csupán a bor kínálására, értékesítésére koncentrálnak. Boráriumukban teljes képet kaphatunk a korábbi korok borászatáról, és fokozott figyelmet fordítanak a Tihany és környéke borkultúrájának, fajta-jellemzőinek megismertetésére.
Ferenc Ízőrző termékei valóban őrzik a kistermelői jellegű íz világot. Csárdájában a legnagyobb kihívás az étel kiválasztása, mert ki tudna könnyen dönteni, hogy a nemzeti parkban legelt szürkemarha-borjút, a magyar házi sertés kitűnő felsálját, vagy a Ferencék által füstölt halat kóstolja meg éppen, rövid kirándulásuk alatt.
Fedezze fel Ön is a vidéki, a hazai ízeket és térjen be újra és újra, hogy megkönnyítse a választást ?! Miért számít minőséginek? Punk Ferenc csak minőségi alapanyagokat használ, főleg háztáji termelésből. A legtöbb háztáji gazdálkodóval külön szerződést is köt, így biztosan tudja, hogy mivel etetik az állatot, amelyet saját kis feldolgozójukban dolgoznak fel konyhakészre. A termelésben a természetbarát technológiákat részesítik előnyben, a szőlőnél zöld környezetvédelmi besorolású szereket alkalmaznak.
A csárdában saját készítésű italokat kínálnak, még házi kenyeret is találunk náluk. Fokozottan ügyelnek arra, hogy Magyarországról, azon belül pedig lehetőleg a közvetlen környékről származó alapanyagokat használjanak. Miért része az éltető Balaton-felvidék zöld turisztikai kínálatának? Punk Ferenc és családja kínálatában olyan ételek és italok szerepelnek, amelyek a vidéki táji értékek, a hagyományos gazdálkodási módok megőrzését nagyban elősegítik.
Alapanyagaik beszerzésénél nagyrészt környékbeli, kistermelői termelésre helyezik a hangsúlyt. Ez meglátszik mind a történelmi múltra visszatekintő nádtetős éttermen és a pincéken is, melyeket pár éve renováltak az eredeti jegyek megtartásával. A Ferenc Ízőrző termékeinek alapanyagai nagyrészt helyi és környékbeli gazdák portáiról származnak.
Termékek
- Fehérborok: Olaszrizling, Juhfark, Irsai Olivér, Savignon, Tramini, Szürkebarát, Muskotály, Furmint
- Vörösborok:Cabernet Franc, Cabernet Savignon, Portugieser, Kékfrankos, Merlot
- Rosé
- Szőlőmag őrlemény
Szolgáltatás
vendéglátás borkóstolás 40 km-es körzetben kitelepülnek rendezvényekre is
Ferenc ízőrző termékei
- Prémium virsli, párizsi, kenőmájas, parasztmájas, hurka (véres és májas), kolbász (grill, tihanyi páros), abált tokaszalonna, abált fejhús, tihanyi darabos szalámi, sonka (mangalica, nagy fehér), szalonna, szalámi (5 féle), disznósajt
- Tejtermékek: sajtok (gazdáktól vásárolt tejből), friss sajtok, parenyica, félkemény és kemény sajtok, ízesített sajtok (kék szőlőmag őrleményes, ibolyás sajt, mandulavirágos, orgonás sajt,…)
- Szörpök: orgona, bodza, levendula Lekvár: szőlő (cabernet savignon, cabernet frank, tramini, muskotály ), szilva, egyéb gyümölcslekvárok
- Hal (füstölt és vákuumfóliázott): busafilé (Balatoni Halászati Rt-től), balatoni angolna – egész, pisztráng – egész
- Pulykaszalámi
- Libaszalámi
- Füstölt libamell (Békés megyéből)
- Házi szőlőmagos gyökér kenyér
Vásárolni lehet a Ferenc étteremben, helyben és bizonyos kiskereskedelmi egységekben. Érdeklődjön telefonon! A Ferenc Pince és Csárda igazi kuriózum a Balaton-felvidéken.