Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület interjú

Kandikó Rita, Nagyvázsony: “Sikeres év volt számunkra a tavalyi és reméljük, az idei még sikeresebb lesz!”

Milyen volt számotokra a 2015-ös év?

Egyesületünk 2015 novemberében nagykorú lett, azaz 18 éves! Decemberben Miniszteri dicséretben részesültünk kiemelkedő szakmai tevékenységünkért, munkánkért. Az oklevelet Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Czibere Károly, adta át. Így mi, ennél többet, nem is kívánhatunk egy évre.

2015-ben is sok minden történt: februárban hivatalosan bezárult a Tanoda projektünk, azóta önerőből és egyéb forrásokból működtetjük. Elköltöztünk a Plébániáról ideiglenesen az IKSZT emeletére. Senior önkénteseket küldtünk az Egyesült Királyságba. Művészetek Völgyében 4 napon keresztül Jancsi bácsi udvarában segítettünk a roma kultúrát bemutatni. Részt vettek fiatalok ifjúsági cserén Szovátán, küldtünk fiatalokat egy hónapra, egy évre Finnországba, Franciaországba, Olaszországba, Ausztriába önkéntesnek. Fogadtunk Ausztriából, Észtországból önkénteseket 3 hétre csónak felújításra, Örvényesre. Küldtünk ifjúsági szakembereket Portugáliába, Franciaországba Egyesült Királyságba képzésekre. Egyesületünk elnöke részt vett a Leader csoportunk helyi fejlesztési stratégiájának előkészítésében. December 23-án beadtuk újabb Tanoda pályázatunkat.

Mit vártok a 2016-os évtől?

Reméljük hasonlóan mozgalmas lesz, mint az előző év. Januárban fogadtuk az 50. önkéntest Nagyvázsonyban és 2016-ban fogjuk küldeni a 100. önkéntest külföldre! Kíváncsian várjuk a Tanoda pályázat eredményét. Márciusban költözhetünk a Kisiskolába, ahol lesz nagyobb helyünk a fiatalok fogadásához. Újabb önkénteseket fogadunk és küldünk!

Újévi fogadalmatok volt?

Szociális és szolidáris gazdálkodásnak jobban utánanézni, részt venni ilyen témájú eseményeken és elkezdeni bevezetni kis lépésekben az egyesület mindennapjaiba.

Milyen fontosabb eseményeket terveztek 2016-ban?

Nagyvázsonyban Pálos Kolostor mellett külföldi önkéntesekkel közösen padokat, asztalokat készítünk – nyertes pályázat esetén. Patakmeder tisztítás 2016. április 2-án. Fiatalok megtartása, Vidéken Helyi Aktivációs Műhely szerevezése a Herman Ottó Intézettel és a nagyvázsonyi Önkormányzattal közösen.

Terveztek újításokat, újdonságokat az idei évre?

A Művészetek Völgyében a Herman Ottó intézettel, Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal és a Kapolcsi Katolikus Egyházközséggel Ferenc Pápa Laudate si (Áldott légy) enciklika alapjaira hivatkozva környezetvédelemmel kapcsolatos beszélgetésekben önkéntes segítő munkát vállaltunk. Tájékoztatókat tartunk a szolidáris gazdálkodással kapcsolatosan, ezt egy közös gondolkodás elindításának reméljük! Megújítjuk honlapunkat és készülődünk 2017-re, az egyesületünk 20. szülinapjára!