Mag és oltóvessző börze a Balaton-felvidéken

Mikor:
2020-03-01 @ 13:00 – 18:00
2020-03-01T13:00:00+01:00
2020-03-01T18:00:00+01:00
Hol:
Faluház
Barnag

Forrás: https://www.facebook.com/events/1001577773576261/

Gyere el, adj, kapj, cserélj magokat és oltóvesszőket!

Mire számíthattok?
🌱Vetőmag és helyi gyümölcsfajták oltóvessző csere – berére!
🌱 Környékben gyűjtött, ritka tájfajta gyümölcsfák oltóvesszőjére
🌱Megtanulhatod a gyakorlatban az oltási technikákat és ha belejöttél, saját fádat is beolthatod
🌱Egy tapasztalt kertész megmutatja mik a kert elkezdésének első lépései
🌱Találkozásra környékeden élő kertész társakkal

🌱🌱🌱Hozzd el saját termesztésű magjaidat, amiket szívesen ajánlanál másoknak is termesztésre. Akkor is örömmel látunk, ha nincs még magocskád, de szeretnél belevágni a kertészkedésbe.
🌱A magbörze lényege, hogy a saját magunk által termelt növényekből magmintákat adhassunk másoknak ingyen, esetleg cserébe más magokért. Fajtaoltalom alatt álló fajtákat nem csereberélünk. Érdemes lehet otthon becsomagolni a magmintákat, de azért az eseményen is próbálunk biztosítani csomagolópapírt (újságpapírt, papír tasakokat). A tasakokat hasznos ellátni a faj, fajta megnevezésével és a termesztés évével,helyével.
.
🌱🌱🌱Oltóvessző csere- bere: Ha a kertedben vagy a szomszédságodban, környékeden tudomásod van régi tájfajta gyümölcsfáról, kérjük hozz róla oltóvesszőt. (a szakszerű oltóvessző gyűjtésről később írunk még..)

🌱🌱🌱Hanák Milán – gyakorló gyümölcsészként mesél a tájfajta gyümölcs jelentőségéről és arról miért olyan fontos tovább éltetnünk ezeket az eltűnőben lévő fajtákat. Ezen kívül megosztja tapasztalatait a sikeres oltásról, segítségével egész nap lehetőségetek lesz begyakorolni az oltást “próba vesszőkön”. Tudtok majd élesben is oltani vadalanyokra (korlátozott számban almát és mirabolánt vásárolhattok 50 Ft-ért)

🌱🌱🌱Barcsik Tamás, barnagi kertész beavat minket a kertindítás első lépéseibe (ágyáskialakítás, magvetés, palántázás, és mindezt megmutatja Barnagi kertjében.

Ware Borbála a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke is eljön, akitől gyakorlati praktikákat lehet kérdezni a biokertészkedés csínjáról bínjáról.

Az esemény idején finom falatokat, és gyógyteákat készítünk Nektek, amit adományért cserébe kínálunk.

További részletek folyamatosan a hírfolyamban!

Hol? A barnagi faluházban délután 1-től 6-ig!
Ingyenes? Természetesen!
Gyerekbarát? Naná!