1

Újra az 1 %-okról: 27,96 milliárd forint helyett 8,4 milliárd forint – a különbség 19,56 milliárd forint

A NAV kimutatása alapján ez utóbbi összeggel volt kevesebb 2016-ban, amit felajánlottunk adónk 1+1 %-ából

2017-ben május 22-ig van lehetőségünk adónk 1+1%-ának felajánlására. A NAV felajánlás módjáról szóló tájékoztatása itt érhető el: http://www.nav.gov.hu/szja/szja#/clean/nav/szja_b/1_1_szazalek/Hogyan_rendelkezhet_a20170110.html?query=1%2B1%25

Mint Balaton-felvidéki vidékfejlesztő egyesület természetesen azt javasoljuk, hogy mindenki gondolja végig, hogy milyen civil szervezetek vannak a közvetlen környezetében, akiknek a munkáját ismeri, amúgy is segíti, nagyra becsüli, kérdezze meg az ő adószámukat, bankszámlaszámukat és ajánlja fel számukra az 1%-ot.

A NAV egy adatbázissal is segíti az adózókat, hogy megtalálják annak a civil szervezetnek az adatait, amelynek az 1%-ot szeretné felajánlani. Ebben természetesen a Balaton-felvidéki civil szervezetek adatai is könnyen megtalálhatóak.

Az ÉLTETŐ működési területén jogosult civil szervezetek listáját (164 szervezet) a NAV központi adatbázisából kigyűjtöttük, hogy azok könnyebben megtalálhatóak legyenek.  Ezek listája itt letölthető:

A teljes országos lista itt letölthető.
http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_kedvezmenyezettek_2017
Az egyházaknak, kiemelt költségvetési előirányzatnak nyújtott 1%-ról ezen felül rendelkezhetünk a technikai számok megadásával. Ezek listája itt érhető el.
http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/technikai_szamok

Ha nem rendelkezünk adónk 1+1%-áról, akkor ez az összeg, az előző évi közel 20 milliárdhoz hasonlóan belemegy a „nagykalapba”, ahelyett, hogy közvetlenül segíthetné sok civil szervezet munkáját.

Az ÉLTETŐ arra kéri minden tagját, hogy ne feledkezzenek meg adójuk 1+1%-ának felajánlásáról és erre figyelmeztessék kollégáikat, ismerőseiket is. Az ugyanis nem többlet kiadást jelent, hanem csupán rendelkezést arról, hogy milyen közhasznú célokra szeretné költeni a jövedelemből már elvont összeget az adózó.  

1%-ról rendelkezhet mindenki egy civil szervezet javára, 1%-ról valamely bejegyzett egyház javára. Idéntől még több adózónak készíti bevallását az adóhatóság. Felmérések alapján ők még inkább hajlamosak elfelejtkezni a felajánlás kitöltéséről. Azt ugyanis az adóhatóság nem tölti ki, azt magunknak (vagy könyvelőnknek) kellene rendezni május 22-ig .