Pályázati hírek az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnél

2019. június 27-én tartotta meg idei évi második ülését az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Helyi Bíráló Bizottsága, melynek során 33 db LEADER pályázatról és 85.495.128 Ft fejlesztési támogatás sorsáról született döntés.

2018 januárjától az egyesület működési területéhez tartozó 59 Balaton-felvidéki településen tevékenykedő vállalkozók, civil szervezetek és önkormányzatok nyújthatnak be pályázatokat gazdaságfejlesztésre irányuló, valamint közösségi célú fejlesztésekre.

A június 27-én megtartott ülésen a Helyi Bíráló Bizottság tagjai, Tóbel János elnökletével a 2018. augusztusi, a 4-es felhívás esetében a 2018. augusztusi és decemberi szakaszzárásig beérkezett pályázatokról hozott döntést. Ez alapján:

  • az „Együttműködésekkel kiegészülő termelés-, szolgáltatás-, illetve kínálatfejlesztési, -bővítési fejlesztések, tevékenységek támogatása (VP6-19.2.1.-28-1-17)” című felhívás esetében 19 db támogatási kérelem, összesen 70 569 424 Ft forráslekötéssel
  • a „Társadalmi aktivitást és helyi identitást erősítő közösségi- és vidékfejlesztési bázispontok kialakítása, fejlesztése, infrastrukturális hátterének bővítése (VP6-19.2.1.-28-2-17)” című felhívás esetében 3 db támogatási kérelem, összesen 8 999 986 Ft forráslekötéssel;
  • az Együttműködéseket segítő rendezvények támogatása (VP6 – 19.2.1. – 28-4-17)” című felhívás esetében 12 db támogatási kérelem, összesen 5 925 718 Ft forráslekötéssel részesült pozitív elbírálásban.

A HBB döntését követően a pályázatok végső jogosultsági ellenőrzését és a támogatói okiratok megküldését az Irányító Hatóság végzi.

A LEADER pályázatok népszerűségét példázza az is, hogy a támogatási kérelmek jellemzően nem egy térségből kerültek benyújtásra, hanem a sümegi, tapolcai, ajkai, veszprémi és füredi járás településeiről is jelentősen érkeztek be projektötletek.

A pályázati eredményhirdetést követően a „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjeggyel rendelkező helyi termelők és turisztikai szolgáltatók – mint például méhészek, sajtosok, borászok, szálláshelyadók, valamint kézművesek – eszközbeszerzése és infrastrukturális fejlesztése, valamint a térség turisztikai látványosságainak, túraútvonalainak megújítása mehet végbe. Emellett az egyes települések ifjúsági, közösségi tereinek kialakításához, fejlesztéshez szükséges beruházások indulhatnak el, a közösséget összekovácsoló helyi rendezvények valósulhatnak meg.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület következő HBB ülését 2019 őszére tervezi, a benyújtott további támogatási kérelmek ügyintézése és értékelése addig is folyamatosan történik.