Monoszló a Káli-medence egyik csodája

Monoszló több, mint 750 éves község, mely az idők során kétszer elnéptelenedett, de a visszatérő kisnemesek újra építették. A dombok déli, délnyugati lejtői nagyszerűen alkalmasak szőlőtermesztésre. A kiváló monoszlói borok erjesztésére, tárolására a hegyoldalakba épített apró pincék szolgálnak. Monoszló több nevezetességgel is büszkélkedhet, amit érdemes meglátogatnunk egy kirándulás során.

Monoszló határában emelkedik, mintegy őrtoronyként a Káli-medence keleti kapuját őrizve a 337 m magas Hegyestű bazalt kúpja. Korábbi írások Hegyestőként, Hegyestetőként említik. Az 1938. évben megkezdték az északi oldal bányászatát, és 1970-re, mikorra a kőfejtés, feldolgozás befejeződött, a hegy felét elhordták. A visszamaradt bányafal betekintést enged egy vulkáni hegy belső szerkezetébe. A Hegyestűt, Monoszlót elhagyva a tanösvény kezdeténél a fás legelőnél letérve közelítjük meg. A Mókus – körúton haladunk ahonnan szép kilátás nyílik Zánkára és a Balatonra. A hegy tetején lévő geológiai bemutatót is érdemes megnéznünk, innen is páratlan kilátás tárul elénk. Ez a kiállítóhely és környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony-Balaton Geopark területén fekszik. A Hegyestűről lassan leereszkedünk, majd egy kis kanyar után elkezdjük a Kő-hegy meghódítását. A templom kertjében található, Magyarország egyik értékes botanikai ritkasága, a napóleoni háborúk idején már meglévő somfa, amely gazdag sárga virágzatával ma is a tavasz egyik első hírnöke.

A településen és környékén több túra is tehető, mely során bejárhatjuk a falut, megcsodálhatjuk a Szél-dombot, a Visszhang dombot és a Boldog Miklós kövét. A túra 2,5 km-es rövid és sok természeti látnivalóval találkozhatunk. Az Erdei Iskolától indul a túra, majd elhaladunk a Németh Birtok, a kocsmával egy épületben levő bolt és a fazekasház előtt, ahol a Monoszlói Fazekasháznál vásárolhatunk.

 Továbbá a túrák során lehetőségünk nyílik a Hegyi-tavat is megcsodálnunk, amely 344 méter magasan van. A túra 5,8 km hosszú, az Erdei Iskolától indul, Balatoncsicsó irányába. Elhaladunk a Németh birtok előtt, a falu végén bal felé fordulunk, északnak tartva a présház mellett megyünk el. A tó vize nem látszik, benőtték a vízi növények, mindenesetre a hegy nevét a tóról kapta: Tói-hegynek hívják. Ez a terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Parké. A Hegyi-tótól fiatal bükkösben ereszkedünk lefelé a Harkai árokhoz. Nagy körben megyünk vissza Monoszló felé, az erdő szélén, a szőlőterületek határán.

Lehetőségünk nyílik bortúrára is, hiszen Monoszló híres szőlőterületeiről és borairól. A Németh Birtoktól indul a túra, innen északnyugatnak tartunk a templom utcán az Erdei Iskola, a templom, és a templomkert irányába. A templom után a következő kereszteződésnél balra fordulunk és a dűlőúton haladunk a Liszkay pincészetig. Innen egy darabon visszafelé haladunk, aztán déli irányból kerüljük a szőlőtermő Pangyér-hegyet. Dűlőutakon érünk a Fő utcára, elhaladunk a Fazekasház, a bolt és a kocsma előtt. A Németh Birtok előtt fejezzük be utunkat.