Vágják az erdei utat – az erdélyi Háromszék Táncegyüttes műsora

Mikor:
2019-06-15 @ 18:00 – 19:00
2019-06-15T18:00:00+02:00
2019-06-15T19:00:00+02:00
Hol:
Szabadtéri színpad
Vasút tér 4.

Forrás: https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Hirek/2019-06-15/Vagjak-az-erdei-utat-az-erdelyi-Haromszek-Tancegyuttes-musora

Településünkön vendégszerepel a Kárpát-medencei néptánckultúra közvetítésében élen járó, sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, melynek tagjai közt köszönthetjük Törő Bencét, településünk lakóját is! 🙂

Az együttes repertoárjában számos táncszínházi előadás is szerepel, ám ezúttal egy folklórműsort láthatunk, melynek témáját az első világháborúhoz kötődő hagyomány ihlette.

A rendezvény ingyenes!

Háromszék Táncegyüttes
Vágják az erdei utat…
folklórelőadás

2018-ban volt pontosan száz éve, hogy véget ért az első világháború, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely „alkotásra” szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát.

A Háromszék Táncegyüttes legújabb folklórelőadása keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt – száz évet vissza az időben.