Az ÉLTETŐ tájékoztató fórumot/csoportos tanácsadást szervez 2017. április 6-án, vendéglátás, falusi vendégasztal, helyi termékek értékesítése témákban
A részvételi szándékot kérjük visszajelezni a kozpont@balatonleader.hu e-mail címre!
A szakértői tanácsadásra az ÉLTETŐ Egyesület dr. Leitold József megyei főállatorvost (Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályvezető – Veszprém Megyei Kormányhivatal) kérte fel, aki elfogadta meghívásunkat.
Az ÉLTETŐ azoknak a vállalkozásoknak (borászatoknak, éttermet, büfét üzemeltetőknek, falusi vendégasztalt működtetőknek, szálláshelyet működtetőknek), szakembereknek ajánlja a szakmai tanácskozást, akik az alább leírt területeken érintettek, és tevékenységüket az aktuális szabályozásoknak megfelelően szeretnék végezni.
(Ha valaki részt vesz a tanácsadáson és az alább felsoroltakon kívül más konkrét kérdése van, azt előre felteheti a kozpont@balatonleader.hu e-mail címen 2017. 03. 31-ig.)
A program időpontja: 2017. 04. 06. (csütörtök) 10-12 óra
Helyszín: Nemesvámos, Fészek u. 7. Polgármesteri Hivatal – Tanácsterem
Tématerületek
A falusi vendégasztal üzemeltetésének részletes szabályai kitérve az alábbiakra:
- milyen mennyiségben, mértékben lehet más kistermelőtől, őstermelőtől vagy más vállalkozótól a falusi vendégasztalra tenni az ételeket
- milyen feltételei vannak a vendéglátó helyiségnek a felszereltséget illetően
- milyen feltételei vannak a falusi vendégasztal konyhája kialakításának
- milyen kötelezettségek vannak a szakképzettséget illetően
A vendéglátó egységek kialakításának szabályozása kitérve az alábbiakra:
- ha egy kistermelő “kinőtte” a jogi szabályozás kereteit a falusi vendégasztalt illetően, akkor hogyan kellene kialakítania a jogszabályok alapján a számára legideálisabb vendéglátó egységet
- milyen szabályozás alapján lehet kialakítani vendéglátó egységet, mi ennek a praktikus gyakorlati folyamata
- a vendéglátó egység konyhájának mi a minimális felszereltsége a jogi szabályozás alapján, ha a vendéglátó egység meleg étkezési, hideg étkezési lehetőséget szeretne biztosítani, éves, vagy csak szezonális nyitva tartásban
- ha egy borászat, pincészet szeretne egytálételt, helyi termék kóstolót adni a borkóstolón, ezt hogyan teheti meg hivatalosan akkor, ha maga a vállalkozó nem kistermelő
- a “lakásétterem” kialakításának lehetőségei, mint jogi forma reális lehetőség-e egy kisebb léptékű vendéglátás biztosítására
A kereskedelmi lehetőségeket érintő szabályozások kitérve az alábbiakra:
- ha egy falusi szállásadó vagy vendéglátóhely szeretné hivatalosan értékesíteni a helyi termékeket, erre milyen helyiséget kell biztosítania, milyen egyéb kötelezettségek vannak
- ha egy vendéglátó egység szeretne saját konyhájában előállított lekvárt, süteményt kereskedelmi üzletben is értékesíteni, ennek milyen szabályai vannak
A programon szeretettel várunk minden érdeklődőt!
A részvétel ingyenes, de a létszám kalkulálhatósága érdekében regisztrációhoz kötött.
A részvételi szándékot kérjük visszajelezni a kozpont@balatonleader.hu e-mail címre.
Éltető Balaton-felvidékért Egyesület – www.eltetobalatonfelvidek.hu