A vidéki és a budapesti TOP 10-es vendéglők között a TERAZZA

A Balatontól északra pár kilométeren belül 4 olyan étterem is van, amely a TOP 10 vidéki éttermek között szerepel a „Volkswagen Év Étterme 2016”-os listáján. A Villa Medici és a Chianti Veszprémben, a Bisztró Sparhelt Balatonfüreden és a TERAZZA Sümegen. A Budapesti TOP 10-es listán olyan éttermek vannak, mint a nyertes ONYX, a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown és társaik http://hungarytoday.hu/.

A TERAZZA többek közt megkapta a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyet az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesülettől. Kis dicsőség ez az országos elismeréshez és több elismerő cikkhez képest, de annál nagyobb büszkeség a védjegyesek közösségének http://eltetobalatonfelvidek.hu/, hogy tagjai között egyre nagyobb eredményekkel büszkélkedő vállalkozások vannak.

Holczer Krisztina üzletvezetőt az elmúlt másfél év tapasztalatairól kérdeztük:

A TERAZZA a mediterrán országokra jellemző életérzést szeretné meghonosítani a Balaton-felvidéken. Vendégeink általános visszajelzése az, hogy körülnéznek és mindenhol az igényességet látják… ezernyi virág és örökzöld, hangulatos, hegyoldalba bevágott tágas teraszok, amelyeket egy-egy család, baráti társaság és a párok is külön használhatnak. Így a vendégeink egyszerre megkapják a szabadság érzetet és az intimitást, ami úgy tűnik a városból kiszabadult emberek számára egyre nagyobb igénnyé válik. A legjobban azt szeretem, amikor a vendégek az ebéd vagy vacsora után a fűben heverészve vagy a nyugágyon kortyolgatják italaikat, gyönyörködnek a természetben és az egyedi panorámában.

A TERAZZA nem fine dining étterem, de többen emlegetik így. Miért?

Mi is válogatott alapanyagokkal dolgozunk, magas szintű konyhatechnológiával és részletes megmunkálással, csak kicsit nagyobb adagokkal. Nem használunk mikrohullámú sütőt, és semmilyen ipari fűszerkészítményt. Mi egyszerűen elköteleztük magunkat a jó minőségű alapanyagok, a sokoldalú, fantáziadús európai konyha mellett, de a szezonálisan változó étlapunkon fenntartunk egy Retró oldalt, ahol a hagyományos magyar ételeket kicsit megbolondítjuk. A konfitált mangalicatarjához például vöröskáposzta krémet és roppanósra sült fehér káposztát adunk a hagymás tört burgonyával. Sajnos még kevesen vagyunk a vendéglátásban, akik ezt a vonalat képviselik, és nálunk még a jó alapanyagok beszerzése is nagyon nehéz. A fűszernövények mellett rákényszerültünk jó néhány zöldség és gyümölcsfajta termesztésére is. Saját kertünkből való például a fekete és egyéb speciális koktélparadicsom, bébispenót, málna, eper, ribizli is.

Ez a típusú konyha jóval költségigényesebb a magas szakemberszükséglet miatt, ezért is próbálkoznak vele kevesen. Tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy már Magyarországon is van erre igény és ennek nagyon örülünk.

Mit szeretnek leginkább a vendégek nálatok?

Legfőképpen az igényességet. Hogy itt valami mást, egy kicsit különlegeset kapnak. A mi egyediségünk abban áll, hogy a minőségi konyhát párosítjuk az egyedi panorámával és környezettel. Mivel a teraszokon szinte mindenki megkapja a komfort érzéséhez szükséges életteret és figyelmet, itt az étkezés egy több érzékszervünkre kiható élménnyé válik.

TERAZZA  ízelítő: