Tudja, hogy a „Legionella-rendelet” akár Önre is érvényes lehet?

Sokan nem tudják még, hogy az ún. „Legionella rendelet” gyakorlatilag mindenkire érvényes, a magánszálláshelyeket, vendéglátóhelyeket, kistermelői falusi vendégasztalokat is beleértve.

Egy csokorba szedtük, amire kiemelten érdemes figyelni! A „Legionella rendelettel” kapcsolatban már volt is ellenőrzés tagjainknál.

A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015.(XI.6.) EMMI rendeletet érdemes teljes egészében végigolvasni, de figyelemfelkeltő céllal összegyűjtöttük a legfontosabb témákat.

A rendelet hatálya kiterjed a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre, azok üzemeltetőire, tulajdonosaira. 2016-tól kötelező alkalmazni gyakorlatilag mindenhol, ahol festőzés előfordulhat. Nincs kivétel!

A kockázatot jelentő létesítmények: olyan közforgalmú létesítmények, amelyekben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. Ilyen pl. 20-50 C fok közötti hőmérsékletű víz, és az azt tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek használata során aeroszol képződés lehetséges. Fokozott fertőzési kockázatú pl. a kereskedelmi szálláshely

A fokozott kockázatot jelentő létesítményekre vonatkozó szabályok betartásáért a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában a tulajdonos felel.

A rendelet szabályozásaként minden érintett vállalkozásnak, magánszálláshelynek kötelező kockázatbecslési dokumentáció készítése (rendelet 1.sz. mell.), a kockázatkezelési intézkedések elvégzése, a használati melegvíz rendszerek hőmérsékletmérése (havonta), Legionella-csíraszám mérése (min. évente egy alk.).

Mi is az a Legionella?

  • Legionella baktérium az utóbbi évtizedek egyik fenyegető betegség csoportjának, a legionellozisnak a kórokozója.
  • A legionellozis légúti betegség, amely emberről emberre nem, csak környezeti, Legionellával fertőzött aeroszol útján terjed.
  • Módszertani útmutatót a legionelláról itt olvashatnak

Az értelmezéshez szükséges egyéb jogszabályok:

  • évi CLXIV. törvény a kereskedelemről
  • 239/2009. (X.20.) Korm.rendelet a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről
  • évi LXXVI. Törvény a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól

49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet az alábbi linken érhető el:
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=192057.313778