Recsek-hegyi kilátó túra

A hidegebb idő ellenére érdemes felkerekedni és bejárni a Balaton-felvidék gyönyörű tájait.
Mutatunk nektek egy ötletet, ha kedvet kaptatok a kiránduláshoz.

 

Hidegkút Veszprém megyében, Veszprémtől 15 km-re délnyugatra, a Balaton-felvidék keleti részén, Balatonfüred felett fekszik egy szép völgyben. Zsákfalu, a Veszprémet Tapolcával összekötő útról érhető el északnyugat felől.

A település közelében emelkedik a 431 méter magas Recsek-hegy, melynek tetején az 1963-ban épült a Noszlopy Gáspár-kilátó, amely a lombok fölé magasodik, és ennek köszönhetően szinte az egész keleti medencét látja az, aki megmássza a lépcsőket.

Ha elindulunk, hogy meghódítsuk a Recsek-hegy csúcsát érdemes pár percet Hidegkúton is eltölteni. A Faluháztól indulva, megtekinthetjük a katolikus templomot. A Fő úton sétálva kőkeresztek kísérik utunkat, és a régi sváb házakban is gyönyörködhetünk. Majd a Fő utcáról letérve a Kőfaragó üzem irányába indulunk, ahonnan már emelkedik az út a hegy felé.

A kilátó a nevét Noszlopy Gáspár honvédőrnagy után kapta, akit Kossuth Lajos a „XIX. század legbátrabb emberének” nevezett, miután Hidegkút környéken szervezett szabadcsapatot a szabadságharc bukását követően. Mellette tűzrakóhely és kényelmes padok szolgálják a kirándulók kényelmét.