Minden évszakban Balaton

A Balaton-felvidék a tél közeledtével is sok lehetőséget kínál számunkra. Közeledik a karácsony, így több településen találkozhatunk már az ünnepi fényekkel. Számos helyen tartanak adventi vásárokat, melyek ünnepi hangulatot varázsolnak körénk.

Ha felkerekedünk és felfedezzük a természet adta látnivalókat, érdemes közben megpihennünk. Térjünk be védjegyes vendéglátókhoz, ahol kipihenhetjük a fáradalmakat. Ha esetleg több napos kirándulás a cél, bátran keressük fel a védjegyes szálláshelyeket: www.eltetovedjegy.hu

Aszófő:

Aszófő a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget lábánál fekszik. Tihany felől közelítve a domboldalra felkúszó község a középen magasodó templomtornyával már messziről felkelti a figyelmet. A falu déli oldalán található kövesdi templomrom is római épület maradványain áll. Neve, Aszófő, száraz völgyet jelent.

Látnivalók: Árpád-kori romtemplom, Római katolikus templom, Turulmadár, Vörösmáli Pincesor.

Érdemes betérni a Nagyi Kertje Teaházba, ahol a különböző teakülönlegességek mellet megannyi finomságot kóstolhatunk meg. Ha szeretnénk finom borokat kóstolni érdemes meglátogatni a Fodorvin Családi Pincészetet.

Dörgicse:

Dörgicse a Bakonyalján, szőlőhegyekkel körbevett medencében, a Balatontól 4 km-re fekszik. Területe évezredek óta lakott. Temploma a XI. században épült, egy korábbi római építmény alapjaira, köveinek felhasználásával. E templom mellett honfoglalás kori temetőt tártak fel. A falu mai területén 3 Dörgicse létezett, 3 kőtemplommal. A későbbiekben nemesi és egyházi birtokok voltak, fejlett borászattal és mezőgazdasággal. Dörgicsének ma 7 felszentelt temploma van, ebből 4 újnak számít, hiszen csak 200 év körüli.

Látnivalók: 1. világháborús emlékmű, 400 éves kocsonyás tölgy, Alsődörgicsei templomrom, Gernye pihenő, Dörgicsei kőtenger, Dörgicsei levendulás, Felsődörgicsei templomrom, Füzeti tó, Kőhíd, Kossuth kilátó, Szent Balázs templomrom, Szent Miklós rom, Sziklafal, Trianon emlékpark.

Érdemes meglátogatni ezen településen a Pántlika Pincészetet, ahol finom borokat kóstolhatunk. A Pántlika Portán pedig finomabbnál finomabb ételek közül válogathatunk.

Tihany:

A Balatonba nyúló félszigeten fekvő Tihany az ország egyik legszebb települése. Messziről látható az Apátság kéttornyú temploma, amely mára a Balatont szimbolizáló jelkép lett.  A félszigetet körülölelő Balaton a legváratlanabb helyeken lep meg bennünket csodálatos panorámával, az apátsági templom a félsziget eldugott részeiről is látható. Tihany határában kijelölt turista utakon kellemes sétákat tehetünk a Barátlakásokhoz, az Aranyházhoz. Tihany legendái közül a legismertebb a kecskeköröm legendája: egy néma leány legeltette aranyszőrű nyáját a félszigeten, amikor a Balaton királya tejet kért tőle beteg fiának. A tejért cserébe megoldotta a leány nyelvét, akinek szépsége és szava mindenkit elvarázsolt. Ám ő egyedül csak a hullámkirály fiát szerette, amiért haragjában a Balaton királya elragadta a nyájat – a tó ma is hányja ki a kecskekörmöket. A leányt pedig ki tudja hol, sziklába zárta, és azzal sújtotta, hogy minden hangos szóra felelnie kell. Ez egyben a visszhang keletkezésének is a története.

Látnivalók: Babamúzeum, Barátlakások, Bencés Apátság, Ciprián forrás, Csokonai Liget, Fazekasház, Hajókikötő, IV. Károly Kálvária, Kiskálvária, Levendulaház, Móló, Panoptikum, Parasztgazda háza, Visszhang

Ha Tihany az úti cél, térjetek be a Ferenc Pince Csárdába, ahol a borok mellett, különleges vidéki és hazai ízeket kóstolhattok.

Vászoly:

Vászoly Község Veszprém megyében a Balatonfüredi járásban található. Ez az apró település egy csodálatos völgyben fekszik, mely a Dörgicsei-medencéhez tartozik, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Első írásos említése 1082-ből való, ahol egy oklevél a veszprémi egyházi birtokok között sorolták fel. A településen elsősorban a szőlőműveléssel, borászattal foglalkoznak, így jelentős számban találkozhatunk borospincékkel, présházakkal és ezek között sok műemlék is megtalálható.

Látnivalók: Alsó forrás, Bagó malom mellett, Bátor lovasiskola, Keresztfa-tető – kilátás a Balaton-felvidéki tanúhegyekre, Kilátás a Pécselyi-medencére, Meggyes-kút, Ős bükkfa, Szent Jakab forrás tó, víziszínpad, Vízesés – Séd patak, Vörös murva bánya

Ha ezen a településen kirándulunk, térjünk be a Zománc Bisztrócskába, ahol helyi termelőktől származó alapanyagokból készülnek a különleges fogások.