Milyen lehetőségek várnak rátok ősszel a Balatonnál?

Az őszi idő igazán kedvez a kirándulásoknak!

Kerekedjetek fel és ismerjétek meg a vidék rejtett kincseit. Akár egy napos, akár egy egész hétvégés kirándulást szeretnétek.

Pula, a „fészekalja falu”, az Egervíz (Eger-patak) völgyének legkeletibb települése. Pula a Balaton-felvidéket a déli-Bakonytól elválasztó törésvonalban, a Veszprém-Tapolca közút mellett fekszik. A település látnivalói: Faluház, Faluhíd, Helytörténeti gyűjtemény, Malom, Parasztház, Pihenőpark, Római katolikus templom, Szent Flórián Kápolna, Imári forrás, Tálodi forrás és kolostorrom.

Érdekesség: A Pulát és Nagyvázsonyt összekötő úttól délre található a Kinizsi forrás, amely mellet láthatjuk a tálodi kolostorromot. Az akkoriban itt álló templomot és a kolostort a 13. század végén a Gyulaffy család alapította. Innen nem messze található a forrás, mely környékén pihenőhely lett kialakítva.

Taliándörögd község Veszprém-megyében, a Déli Bakony lábánál, a Tik-hegy és a Baksa-hegy közötti völgyben terül el. . A középkorban 4 település volt itt: Alsó-dörögd, Felső-dörögd, Imár és Ráskó. 1548-ban a török felégette ezeket a településeket, és az új Dörögd nem a régiek helyén épült újjá 1718 után. A település látnivalói: Evangélikus templom, Fő tér, mosókút, Kastély, Katolikus templom, Palota Kút, Református templom, Ősök háza, Domján kúti forrás, Domján kúti tó, Foxódi forrás, Tikhegyi tó és a Klastrom.

Érdekesség: Ha Taliándörögd északi végénél, kelet felé vezető úton indulunk el megpillanthatjuk a Szent András templomromot. Az egyhajós, keletelt templomot a Dörögdi-család építtette a 13. században, román-stílusban. A romok máig őrzik a templom értékeit és kincseit.

Szentantalfa a Nivegy-völgyben, a Balatontól 5 km-re északra fekszik. A falu körülbelül a 13. században alakulhatott meg. A megfelelő természeti adottságoknak köszönhetően a borászat kimagaslóan működik térségben. Nevezetességek a településen: Ároktői templomrom, Erdei átjáró, Evangélikus templom, Helytörténeti Kiállítás, Katolikus templom, Magasles, Mosó, Nagykút, Rádiómúzeum, Református templom, Szent Balázs templom.

Érdekesség: A Szent Balázs templomrom Szentantalfa és Balatoncsicsó határában található, a 12. században épülhetett. A templomromot különleges formájával már messziről láthatjuk. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Nivegy-völgyre. Szent Balázs napján ünnepi misét tartanak a romoknál.

Monoszló több, mint 750 éves község, mely az idők során kétszer elnéptelenedett, de a visszatérő kisnemesek újra építették. A település látnivalói: Boldog Miklós köve, Egyházpince, Fás-legelő Delelő, Fazekasház, Harkai árok, Hegyestű, Hegyi-tó, Kávás-kút, Kilátó (magasles), Kiskút forrás, Kisnemesi házak, Levendulás, Műemlék présház, Pincék, Présház, Széldomb-szélmalom, Templom, templomkert, Visszhang-domb.

Érdekességek: Monoszló határában emelkedik, mintegy őrtoronyként a Káli-medence keleti kapuját őrizve a 337 m magas Hegyestű bazalt kúpja. Korábbi írások Hegyestőként, Hegyestetőként említik. Az 1938. évben megkezdték az északi oldal bányászatát, és 1970-re, mikorra a kőfejtés, feldolgozás befejeződött, a hegy felét elhordták. A visszamaradt bányafal betekintést enged egy vulkáni hegy belső szerkezetébe. Ez a kiállítóhely és környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony-Balaton Geopark területén fekszik.

Balatonakali, mint sok más parti település, az őskortól lakott terület. A halban gazdag Balaton, a dús vízparti legelők, a kellemes éghajlat kedvezett a mindenkori letelepedőknek. Nevezetességek a településen: Csónakkikötő, Forrás Park, Hajókikötő, Illyés Gyula hajdani pincéje, Kerek nádas, Kossuth utca műemlék házai, Levendula sétány, Mozaik Art Galéria, Öreg présház (1783), Paulikovics Galéria, Strand és parti sétány, Tájház, Falumúzeum, Templomok tere.

Érdekesség: A strand nem csak nyáron várja a látogatókat Balatonakaliba. A korábban is már túraútvonalként működő, a kikötőt és a strand nyugati szélét összekötő gyalogutat, tanösvénnyé fejlesztették, Halösvény néven. A túraútvonal 10 fő állomáson mutatja be a balatoni halászat múltját és az ehhez kapcsolódó eszközöket. Ezenfelül a táblákon bemutatják a 16 őshonos balatoni halfajtát.

Hidegkút Veszprém megyében, Veszprémtől 15 km-re DNY-ra, a Balaton-felvidék keleti részén, Balatonfüred felett fekszik egy szép völgyben. Zsákfalu, a Veszprémet Tapolcával összekötő útról érhető el északnyugat felől. Látnivalók: 47. szélességi fok, Faluház, benne könyvtár és néprajzi gyűjtemény, Hóvirágmező, Játszótér, patakpart, Kálvária, Kőbánya, Kőfaragó üzem, Mateidesz ház, Recsek-hegyi Noszlopy Gáspár Kilátó, Régi fotók gyűjteménye.

Érdekesség: A 431 méter magas Recsek-hegy tetején épült 1963-ban a Noszlopy Gáspár-kilátó, amely a lombok fölé magasodik, és ennek köszönhetően szinte az egész keleti medencét látja az, aki megmássza a lépcsőket. Mellette tűzrakóhely és kényelmes padok szolgálják a kirándulók kényelmét, de a környék ritka és védett növényekben is bővelkedik. Elnevezését Noszlopy Gáspár honvédőrnagy után kapta, akit Kossuth Lajos a „XIX. század legbátrabb emberének” nevezett, miután Hidekút környéken szervezett szabadcsapatot a szabadságharc bukását követően.

Keressétek védjegyeseinket a túrák közelében. Szálláshelyek, vendéglátóhelyek és borászatok várnak titeket!