Mencshely a három tornyú falu

Mencshely építészeti értékekben gazdag: három temploma is van (evangélikus, református és katolikus) ezért „háromtornyú falunak” nevezik. A települést a hagyomány szerint Szent István király alapította Koppány legyőzése után, és ide menekítette Gizellát, innen ered a Mencshely név.

A középkorban nemesek, jobbágyok és agilisek lakták a települést. A település történelme igen mozgalmasnak mondható. Az 1848-as forradalom és szabadságharc mellé állt, ennek nyomait ma is láthatjuk: több szép régi kúria is van a településen. Ezt követően a falu élete fellendült, melynek a filoxérajárvány, majd a világháborús időszak vetett véget. A rendszerváltás után úgy döntöttek, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok felélesztésére és megőrzésére. A csipkeverés hagyományát 1936 óta őrzik a településen.

Mencshely számos érdekességet tartogat számunkra, ha úgy döntünk felfedezzük ezt a csodás tájat.

Dörgicse és Mencshely között 1962-ben építettek egy kilátót, a Halom-hegyen 399 méter magasságban, mely a környék legmagasabb pontja. A Kossuth-kilátó nevét arról kapta, hogy az 1848-as szabadságharc bukása után Mencshelyen rejtőztek Kossuth Lajos üldözött gyermekei és felesége. A Kossuth-kultusz ma is látható nyomai egy emléktábla és egy Kossuth születésének centenáriumára ültetett hársfa. A kilátó közelében egy régi kemencét is találunk, amit a legenda szerint egykor Kossuth kovácsa használt.

A kilátót 2015-ben teljesen újjáépítették, és közelében kialakították a 2 km hosszú Vulkán tanösvényt, amely a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be – ez elsősorban a gyerekeknek lehet érdekes. Láthatunk helyi kőzetekből épített tűzhányómaketteket és a közelben kibányászott kövekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is, ami a kilátóból látszódik jól igazán. A kőbalaton mellé a környék tanúhegyeit, hegyeit szimbolizáló kis kőhalmokat is láthatunk.

A tanösvény útvonalát végigjárva még a kialudt vulkán gyomrába is besétálhatunk.