„Kistermelők a diverzifikáció útján” – tanulmányút az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnél

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatósága a helyi akciócsoportokkal (HACS-okkal) és natúrpark egyesületekkel együttműködve „Kistermelők a diverzifikáció útján” címmel 2019 októberében és novemberében tanulmányút-sorozatot szervez.

A kistermelői jó gyakorlatok megismerésére lehetőséget biztosító programra az ország öt pontján egy-egy napos rendezvényen kerül sor.

A tanulmányút első állomása 2019. október 21-én az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület működési területe volt, mely Ukk, Nemesvámos és Barnag települést érintette.

Harta Annamária, munkaszervezet vezető ismertette a résztvevőkkel az egyesület több, mint tíz éves vidékfejlesztési tevékenységét. Kiemelte, hogy a működés sikerét alapvetően a kialakult közösségi együttműködés, tenni akarás és a reális célkitűzések adják. A szervezet öt éve működteti „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend és hozzájárul ahhoz, hogy magas színvonalú termékek és szolgáltatások legyenek a térségben.

Ukkon a Bébic Szociális Szövetkezet működésébe nyerhettek betekintését a résztvevők. A szövetkezet 2013-ban alakult, mely az önkormányzati területeken létrehozott homoktövis-, málna-, fekete berkenye-, cékla- és egyéb zöldségültetvényeken megtermelt alapanyagokat dolgozza fel kiváló minőségű lekvárokká és italokká. A szociális szövetkezet célja nem csupán a profittermelés, hanem az is, hogy a környezetükben élőket is segítsék. Termékeiket számos Éltető ponton, térségi vendéglátóhelyen, valamint budapesti üzletükben értékesítik.

Nemesvámoson a Tekeresvölgyi Családi Birtok sajtüzeme került meglátogatásra. A gazdaság ma már 45 magyartarka tehén tejét dolgozza fel, nem minősített biogazdaságban. Kézműves tejtermékeiket a Kovács család szívvel-lélekkel készíti: sajtjaik és joghurtjaik ízvilágát és minőségét a sok-sok visszajáró vevő és több környékbeli jó hírnevű vendéglő  vendégeinek visszajelzései is garantálják.

A tanulmányút utolsó állomása Barnag kistelepülése volt. Az alig kétszáz fős lakosságszámú falucska az elmúlt években komoly fejlesztéseket és kitüntetéseket tudhat magáénak. A falu közössége kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra is. Az idei évben újra kinyitott a vegyesbolt, mely Zöldboltként üzemel, emellett a Vidék Minősége védjegyes termékeket is árulnak benne. Az önkormányzat tervei között szerepel az is, hogy minél több helyi és környékbeli termelővel alakítson ki együttműködést a jövőben.

Köszönjük szépen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a szervezést, a látogatóknak pedig a részvételt. Reméljük rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza és szívesen gondolnak vissza a Balaton-felvidéki jó példákra.

Fotók a Facebook oldalunkon tekinthetőek meg.