ifj. Huszár Zoltán – „minőséget elérhető áron, tisztelettudó pincérekkel”

ifj. Huszár Zoltán – Huszár Vendéglő (Örvényes): „ha jó minőséget adsz, viszonylag elérhető áron és a pincér még elemében is van, rugalmas, kedves, tisztelettudó – akkor lehet vendéged!”

 

Mikor nyittok? Hogy alakul a nyári nyitvatartás?

A Huszár vendéglőben március 31-én nyitottunk. Március elején szoktunk de most a villanyszámlánk 6-szoros szorzóval emelkedett így csak a biztos vendégforgalomra szabadott kinyitni – március végére amikor már szebb idő van: a kiránduló is útnak indul, a nyaraló tulajdonos is ráengedte a vizet a házra. Az előszezonban időjárás és vendég függő, hogy hogyan leszünk nyitva, de keddenként biztosan szünnapot tartunk, talán még szerdán is, de nem szívesen, mert rendkívül nagyok a költségek… A nyári nyitva tartást már akár májustól tervezzük, de ez függ az időjárástól és személyzettől, meg főként, vendégszámtól. Sötétben tapogatózunk, nem tudjuk mennyi vendéget várhatunk ilyen rezsiárak és infláció mellett, de mit tehetünk? Itt van ennyi alkalmazott, van aki már 12. éve minket választ, nekik munkát kell, hogy adjunk… Szeptemberben szüretelünk is, akkor még biztosan heti hét nappal megyünk. Mint minden évben, most is Mindenszentekig fogunk nyitva tartani.

 

Terveztek-e idénre változást étlapban, vendégvárásban?

A tavalyi évről – egy felszolgáló leányzó kivételével – mindenki visszajön és várta a nyitást. Jó ilyen agilis, fiatalos csapatban dolgozni, ahol látod a kollégák szemén már reggel, hogy igenis képben vannak és éhesek a fejlődésre. Sokan már olyanok nekünk mintha a családunk tagjai lennének: A konyhai kisegítő 12. évét, az étteremvezető a 8., a bármanager a 6. évét kezdi az idei évet nálunk. Ez a vendégek szemében és az új munkatársainknak is pozitív szemlélet. Nem árulunk zsákbamacskát: megbecsüljük az élet minden területén azokat akik minket választanak. Persze azért nem engedjüket egyedül a terepen, családunk valamelyik tagja mindig itt van az étteremben. Édesapa a borászatunknál, édesanyám az irodában, feleségem, Niki a Tulipán vendégházat segíti vinni.

Kis étlap változás lesz, sőt, már meg is történt: Az étlapon megjelentek a superfood saláta ételek (lazaccal, garnélarákkal, szentantalfai kecskesajttal, supreme csirkemellel), könnyedebbek, de jól tudsz vele lakni. Mellette a vegán ételek is, végre. Nagyon szerettem volna előbb, de ugye, megint csak: nem mindegy kivel dolgozik az ember. Az élet minden területén, így erre is igaz: Ha tudod, hogy egy hajóban evezel velük akkor nagyobb távolságokat tudsz elérni.

Sok helyen azt hallom, hogy a vendégek a fagyizókban az 500 forintos gombóc árnál már csak egy gombócot kérnek, így nem tudom, nálunk mi lesz. Kinyitunk és lehet, hogy nagyon másfele indulunk. De vendégeink 70%-a törzsvendég, nincs olyan napszak az étteremben, hogy ne tudjak mutatni egy olyan vendéget aki már nem először jár nálunk. A törzsvendégeinket szeretjük, tiszteljük és vissza várjuk. Idén nyitottuk a 29. szezonunkat!

Bár itt, Tihany környékén viszont azt látom: ha jó minőséget adsz, viszonylag megfelelő áron és a pincér még elemében is van, rugalmas, kedves, tisztelettudó akkor bizonyára lehet vendéged!

 

Láttuk, hogy kívülről is tovább csinosodik a Huszár Étterem….

Megújulnak a tábláink, ezeken piktogramokkal elhelyezett információk találhatóak majd, újra festjük a Huszár bábut a főút mellett és a cégér táblát. Szeretnék kis fűszerkertet az étterem mögé…

Weboldalunk is megváltozik, haladunk a korral wordpress felületű lesz, felhasználó barátibb. Lefestjük újra az egész éttermet kívülről, szeretnénk azt sugározni a vendégeinknek, hogy aki ide betér, jó helyre jön, tisztaság van és ehhez mérten tudjuk a megnövekedett árak miatt az arany középúton lévő eladási árat kérni.

 

Milyen volt az első hétvége?

Az első szombatunk meglepetésszerűen alakult: 77 asztalunk volt, öröm volt látni az éttermet a délután 2 órai csúcsban teltházzal menni a belső két teremben! Kelendőbbek a tartalmas ételek is vendégeink körében: Rib-eye steak, libacomb, Juhásztekercs, Huszár tál… Nyitottak a saját borászatunk tételeire, mellette a házi szőlőlénkre is.

 

Van titok?

Jó legyen, nem elégszünk meg félmegoldással, mennyiségben elég legyen, mert a magyar vendég szeret jólllakni, a pincér mosolyogjon, jó helyen érezze magát. A METRO friss kutatása is ezt bizonyítja: ha a külső hely, az asztal, mellékhelyiség tisztasága kifogástalan, a pincér nem bunkó és még a kutyának kérdés nélkül vizet hoz, a gyereknek színezőt vagy kifestőt akkor egy 5-ös skálán már 4-essel indulunk. Az étel és ital minősége csak a pontot rakja fel az i-re. Ezt szeretnénk mi is elérni, hogy már a bejáratnál lenyűgözzük azt, aki megtisztel minket azzal, hogy minket választ (nyáron élőzene…). Ebben az évben is ez lesz az első számunkra!

 

A vendégházatok működik?

Nem panaszkodunk, a Tulipánban 1000 körül, a Huszár vendégházban 600 körüli az éves vendégéjszaka szám. Nálunk ugye legalábbis egy éjszaka/fő (IFA-t külön számolom, 400 Ft/éjszaka/18 év felett) a: 8.000-12.000 forintig alakul ez mindig változik kapacitás, időjárás, hátralévő idő függvényétől. Mi ezzel tudunk versenyképesek lenni, az ár a reggelit nem tartalmazza.  Sok foglalásunk hosszú távú: 5-7-10-14 éjszakás foglalások jellemzőek a nyáron, egyelőre. De egész évben nyitva vagyunk, a Tulipánban a téli hónapokban reggelivel is tudunk szolgálni, az étterem nyitva tartási idejében pedig ott.

 

A kerékpárkölcsönzőtök?

Kerékpárkölcsönzőnk is nyitva van már! A téli szerviz megtörtént mind a 13 bicajon! Üzlettársam a balatonfüredi Bike Extreme-s Batyki Péter, ő felel a műszaki hátterért. Tervezünk egy tandem bicajt is bérelhetővé tenni az idén mert úgy hallottam tavaly, hogy lenne rá igény. Megpróbáljuk! Puding próbája az evés! Annyira változik a világ napról napra, évről évre, hogy a bevett szokások nem sokat érnek. Haladni kell a korral mert lemaradunk..

 

A borászatotok?

Borászatunk tételei a hétvégétől már kaphatóak vendégházainkban és az étteremben. Finomak lettek: olaszrizling, rizlingszilváni, chardonnay, kékfrankos rozé, natúr szőlőlé és a Lídia borház Varga András borász Pink piknike-ami a mi kékfrankos szőlőnkből készül (már harmadik éve).

Májusban indul a Piknik a hegyen is Markó Beáékkal, ide ugye a piknik boxokat készítjük. A tavalyi évről az idei évre átlag 58%-kal drágultak az alapanyagok, próbáltuk belőni itt is az arany közép utat, bízunk benne, hogy aki eddig ezt választotta, az a jövőben tudni fogja: jó helyen van és ezt is híreszteli majd. Az élet minden területén áremelkedés van/volt, de úgy gondolom ha mellette a környezet is szépül és tudjuk ellensúlyozni, hogy az élmény, élmény maradjon akkor sikeresek tudunk lenni. Én idén is ezen leszek..

Összességében?

Az egészség legyen az első! Optimisták vagyunk! A többit meglátjuk, bízunk a vendégeinkben!

Köszönjük az interjút Zoli!

 

2023. április