Határon túl nyúló együttműködések – Romániában jártunk

Két romániai LEADER Helyi Akciócsoport (Dél-Nyugat Szatmári Helyi Akciócsoport, Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport) valamint az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület összefogásából született meg a “Szatmár szívéből” elnevezésű projekt, amely a kis gyümölcstermesztőket segíti gyümölcseik feldolgozásában, valamint a feldolgozott termékek népszerűsítésében és eladásában.

2021.szeptember 2. és 4. között került sor arra a tapasztalatcserére, amelyen a résztvevők megismerkedhettek a BIO gyümölcstermesztéssel, a helyi termékek értékesítésével, a rövid élelmiszerláncok valamint a helyi piacok szerepével, a gyümölcsfeldolgozás alapjaival, valamint a magas hozzáadott értékekkel rendelkező termékek szerepével a mikrogazdaságban.

A fentieken túl Egyesületünk is bemutatta „A Vidék Minősége- Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszert. Védjegyünknek mára már több, mint száz tagja van, ennek példáján kívánnak védjegy programot kialakítani a határon túli partnerek is. Az Európai Uniós forrás segítségével megvalósuló program alappillére a vidékfejlesztés, ezen belül a kis gyümölcstermesztők támogatása, termékeik feldolgozásában és értékesítésében.