Határon átnyúló együttműködésben

Közös gondolkodás a helyi kistermelők termékeinek feldolgozásáért és népszerűsítéséért

Két romániai LEADER Helyi Akciócsoport (Dél-Nyugat Szatmári Helyi Akciócsoport, Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport) valamint az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület összefogásából született meg a “Szatmár szívéből” elnevezésű projekt, amely a kis gyümölcstermesztőket segíti gyümölcseik feldolgozásában, valamint a feldolgozott termékek népszerűsítésében és eladásában. A program keretein belül a Dél-Nyugat Szatmári Helyi Akciócsoport, mint koordináló partner egy közösségi gyümölcsfeldolgozót hoz létre, ahol a helyi kistermelők a feldolgozás alapvető költségeit megtérítve dolgozhatják fel gyümölcseiket. A közösségi gyümölcsfeldolgozó üzembe helyezése jelentősen hozzájárul a helyi gazdaság fejlesztéséhez azáltal, hogy hozzáadott értéket teremt, támogatja a gazdákat a nemzeti védjeggyel ellátott termékeik népszerűsítésében és értékesítésében, elősegítve ezáltal a kisgazdaságok jobb beilleszkedését a nemzeti és európai piacokra.

 A három szervezet több jelentős programmal igyekszik a helyi termelőket, valamint termékeiket felkarolni. Ez év augusztusában az akciócsoportok termelői továbbfejlesztésen vesznek részt a Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport területén, ahol egy egyedülálló  képzéssorozat keretein belül elsajátíthatják a BIO gyümölcstermesztés fortélyai mellett a feldolgozás alapjait, valamint a feldogozott termékek sikeres értékesítésének módját. A témában tapasztalt balaton-felvidéki gazdák bemutatják gyakorlati tapasztalataikat, tanáccsal látva el a partnereket.

Szeptemberben valósul meg az a tapasztalatcsere, amely során az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület védjegyes termelőinek mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a partnerszervezetek gyümölcstermelői. Egyesületünk 2014-ben vezette be „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszert, amelynek mára már több, mint száz tagja van, ennek példáján kívánnak védjegy programot kialakítani a határon túli partnerek is. Jővő év nyarán a partner szervezetek termelői az Éltető-völgy udvarában népszerűsítik a pályázat keretein belül feldolgozott termékeiket, majd a pályázat zárásaként a Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport területén megrendezésre kerülő “Termékek Szatmár szívéből”elnevezésű fesztiválon vesznek részt az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület védjegyes termelői portékáikkal.

Az Európai Uniós forrás segítségével megvalósuló program alappillére a vidékfejlesztés, ezen belül a kis gyümölcstermesztők támogatása, termékeik feldolgozásában és értékesítésében.