Magbörze Barnagon

Mikor:
2024-02-24 @ 10:00 – 15:00
2024-02-24T10:00:00+01:00
2024-02-24T15:00:00+01:00
Hol:
Faluház
Barnag Fő u. 33.
Magbörze Barnagon @ Faluház

🌱🌱🌱Programok
Előadás – Zöldség magfogás, biogazdálkodást támogató fűmagkeverékek használata
Előadás – Magvak fogyasztása
Gyakorlati foglalkozások:
Sikeres palántanevelés
Metszés a gyakorlatban – (Mocsoja liget – Barnag, kút utca)
Gyümölcsfa oltás gyakorlati foglalkozás
Talajélet serkentése
Magbörze és oltóág csere
Gyógynövény megbörze – Zánkai Gyógynövény-völgy
Kovászos kenyérkészítésről lehet kérdezni, és kovászt hazavinni – a Dörgicsei Kovászműhely jóvoltából

🌱🌱🌱FONTOS INFORMÁCIÓK:
Időpont: 2024. február 24.-én vasárnap 10.00 -15.00
Helyszín: 8291. Barnag Fő u. 33. FALUHÁZ
PARKOLÁS: A falusiak nyugalma érdekében a Zádor vár felé vezető úton lehetséges a kijelölt parkolóban és a templom előtti helyeken
MIT HOZZ MAGADDAL? : ha tudsz cserélni való magokat, oltóvesszőket, papírtasakot a magoknak, tányért, bögrét ha enni, inni szeretnél.
Akadálymentesített mosdó, és bejutási lehetőség van.
GYEREK PROGRAMOK és gyereksarok is lesz egész nap a könyvtárban.
A programon törekszünk a HULLADÉKMENTESSÉGRE, ezért hozz magaddal poharat, szalvétát, tányért evéshez, iváshoz, illetve tasakot, vagy pici befőttes üveget a magoknak.

🌱🌱🌱A MAGBÖRZE lényege, hogy a saját magunk által termelt növényekből magmintákat adhassunk másoknak ingyen, esetleg cserébe más magokért, terményért, bármiért. Fajtaoltalom alatt álló fajtákat nem csereberélünk. Érdemes lehet otthon becsomagolni a magmintákat, és előre elkészíteni a tasakokat, amiben hazavihetőek a magok.
OLTÓVESSZŐ csere: Ha a kertedben vagy a szomszédságodban, környékeden tudomásod van régi tájfajta gyümölcsfáról, kérjük hozz róla időben, rügyfakadás előtt leszedett, hűvös helyen eltárolt oltóvesszőt.

A magbörze ingyenes. A tudásmegosztó előadásokon, és workshopokon való részvétel ajánlott adománya 1.500 Ft, amivel az eseményt támogatod. Köszönjük!

A helyszínen is lehet regisztrálni, de megköszönjük, ha előre megteszed itt:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLScVZADFKgDggB…/viewform

🌱🌱🌱 Miért fontos az élelmiszer önellátás, élelmiszer önrendelkezés és az ökológiai gazdálkodás ?
Jövőképünk szerint, az egészséges, fenntartható élet egyik alapja a jó minőségű és helyben megtermelt vegyszermentes élelmiszer. A ma elterjedt mezőgazdasági gyakorlatok, a permetszerek, műtrágyák használata, a talajforgatás az élővilágot és a talajéletet pusztítják. Az ipari állattartásban méltatlan körülmények között nevelt, és gyógyszerekkel életben tartott állatok húsát fogyasztjuk napi szinten. Mindez nem csak etikátlan, de káros és egészségtelen is.
Ehelyett élelmiszer önrendelkezésünk megteremtését az élővilággal együttműködő módon szeretnénk megvalósítani, melynek része például az ökológiai gazdálkodás és növényvédelem, a polikultúrás rendszerek, a talajtakarás, és a talajélet éltetése, a víz megtartása, a szezonális táplálkozás, a rövid ellátási láncok. A Másik Balaton alapértéke, s célja, hogy a vidéken élő emberek újra legyenek gazdái földjüknek, s annak rendeltetése szerint induljanak el az önellátó, gazdálkodói életmód felé. Ebben nyújt segítséget a barnagi magbörze.
🌱🌱🌱 Kik vagyunk mi? A Másik Balaton értéktársak egyre erősödő szövetsége. Olyan személyek, családok, szervezetek alkotják, akik hisznek benne, hogy korunk civilizációs válságaira a természettel és egymással való szorosabb együttműködés lehet a megoldás. Az emberi létezés életigenlő, természettel azonos, együttműködő, szeretetteljes és egészséges módszereit keressük és kutatjuk, gyakoroljuk és mutatjuk be.
Szeretettel várunk!

További részletek folyamatosan a hírfolyamban!
Együttműködő partnereink: Barnag Község Önkormányzata; Zánkai Gyógynövény-völgy; Ökotóp Kertműhely; Ökologika Műhely; RÉT – Regeneratív Élőhely Tervezés; Másik Balaton Értéktársak; Dörgicsei Kovászműhely

Forrás: https://www.facebook.com/events/765625898258415/?ref=newsfeed