Bortúra a csopaki borvidéken (Tagyon Birtok)

Mikor:
2020-03-28 @ 09:00 – 12:30
2020-03-28T09:00:00+01:00
2020-03-28T12:30:00+01:00
Hol:
Tagyon Birtok
Tagyon 8272

Forrás: https://www.facebook.com/events/2543069402615063/

Borban az igazság! – Túrasorozat 3. állomás Balatonfüredi – csopaki borvidék (Tagyon Birtok)

A borkóstolás és a túrázás tökéletes egyvelegét alkotjuk meg egy hétvége keretein belül.
Varázslatos hangulatú pincék és a legszebb borteraszok. Pazar látvány és panoráma a szombati természetjárás során, kiemelkedő tételek és minőségi borkóstolás valamint közösségi élmény kis hazánk legszebb borvidékein.
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Balaton legszebb borteraszán, a kék turistajelzés mellett található Tagyon Birtokon.
Tartsatok velünk! Lehetőségetek lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
Várunk Benneteket sok szeretettel!
JELENTKEZÉS ÉS ÉRDEKLŐDÉS: zarandokkaland@gmail.com

Találkozó:
Március 28-én, szombat reggel 09:00-kor találkozunk a tagyoni szállásunkon
8272 Tagyon, Petőfi út 9.
Budapestről 2 óra utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M7 – 71-es út – Balatonalmádi – Balatonfüred – Tagyon

Túraútvonal:
Tagyoni templomrom túra
Tagyon – Szent Balázs templomrom – Füzesi tó – Balatoncsicsó – Herendi templomrom – Árokfői templomrom – Tagyon Birtok (a Balaton legszebb borteraszsa) – Tagyon
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=wcwjmasqvltvorgl
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
Tagyon Birtok
https://tagyonbirtok.hu/
Borkóstoló: Kedvenc 2016, Olaszrizling 2017, Szürkebarát 2018, RSZ 2018, RSZ2 2018, Édes 2018

Először lett birtok szőlővel, aztán vendégek, élmények, bor, család, Tagyon Birtok. Azóta vitorláznak, túráznak, bringáznak, főznek itt a barátaikkal, vendégeikkel. Megélik a környéket és igyekeznek átadni ezt az életérzést.
Tagyon Birtok közel 4 hektáros területén nem csak szőlőtőkéket találni. A birtokon dió, alma, cseresznye, meggy, barack, szilva, mandula fák is találhatóak, valamint rögtön a pince előtt kialakítottak egy 600nm-es konyhakertet is.

Szállás:
Vendégházban 40 fő
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti szállás díja külön fizetendő.

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap délig): 15.000 Ft
(túravezetés, szombati vacsora, borkóstoló 6 tételes, szombat esti szállás)

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bortúra sorozat 2020 tervezett helyszínei és időpontjai:
FEB. 29. – MÁRC. 01. FURMINT FEBRUÁR – KÁLI KÖVEK / PÁLFFY PINCE – KÖVESKÁL – BALATON – FELVIDÉKI BORVIDÉK*
MÁRCIUS 14- 15. LAJVÉR BORBIRTOK – SZÁLKA – SZEKSZÁRDI BORVIDÉK
MÁRCIUS 28-29. TAGYON BIRTOK / TAGYON / BALATONFÜRED – CSOPAKI BORVIDÉK
ÁPRILIS 04-05. MCSNY – ST. ANDREA / GRÓF BUTTLER / ATTILA PINCE / ORSOLYA PINCE – EGER – EGRI BORVIDÉK*
ÁPRILIS 25-26. MCSNY – VILLA TOLNAY / VON BEŐTHY PINCE / VÁLIBOR / 2 HA – GYULAKESZI – BADACSONYI BORVIDÉK*
MÁJUS 09-10. SZENTPÉTERI BORPINCE / KISKŐRÖS / KUNSÁGI BORVIDÉK
MÁJUS 23-24. MCSNY – GALLAY PINCE / SÁNDOR ZSOLT / KT / HR BÜKKI BOROK – MISKOLC – BÜKKI BORVIDÉK*
JÚNIUS 06-07. BORMOZI – SKRABSKI BORÁSZAT – BALATONUDVARI-FÖVENYES – BALATONFÜRED – CSOPAKI BORVIDÉK*
JÚNIUS 20-21. CURRUS / GOTTWALD / KŐSZIKLÁS – TATA – NESZMÉLYI BORVIDÉK*
SZEPTEMBER 05-06. KÉKAJTÓ BORÁSZAT ÉS SZŐLŐBIRTOK – KŐRÖSHEGY – BALATONBOGLÁRI BORVIDÉK
SZEPTEMBER 26-27. PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET – PANNONHALMA – PANNONHALMI BORVIDÉK
OKTÓBER 10-11. NYÁRI PINCE – HEGYMAGAS – BADACSONYI BORVIDÉK
NOVEMBER 07-08. BAJI NYITOTT PINCÉK – TURAY / STRÓBL / WÉBER – BAJ – NESZMÉLYI BORVIDÉK
NOVEMBER 28-29. MCSNY – LENKEY / GIZELLA / DISZNÓKŐ / PRÉSELŐ – TOKAJ – TOKAJI BORVIDÉK*
*kiemelt események

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206

Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, kérem tájékoztasson email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni!
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk. Megértéseteket nagyon köszönjük!

Esemény FB linkje:
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy “Ott leszek”, akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!

Balatonfüred- csopaki borvidék
Magyarország egyik kiemelkedő minőségi borvidéke, ahol a szőlő- és bortermelés mintegy kétezer éves múltra tekint vissza, és ahol a szőlőművelés első írásos emlékei egyben a magyar szőlőművelés kezdeteiről is tanúskodnak. E történelmi borvidék a Balaton észak-keleti részén, a tóval párhuzamosan húzódó hegyvonulat lankáin, a hegyek által körülvett völgyek, medencék oldalain terül el. A balatonfüredi térség jelentősége akkor kezdett nőni, amikor 1211-ben a Tihanyi Apátság tulajdona lett. A papoknak, szerzeteseknek köszönhetően a szőlőművelés és a borászat színvonala évtizedekkel megelőzte más tájak fejlődését. A török idők visszavetették, a XVIII. században azonban ismét fellendülés következett. A XIX. század közepére pedig Balatonfüred már a Balaton legfontosabb városa lett, ahol az ország előkelőségei bálok, ünnepek alkalmával találkoztak, s mulattak a kiváló fehér borok társaságában. Ma is Balatonfüred a borvidék központja, és 1987 óta a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” cím birtokosa.
A borvidék összterülete: kb. 6445 ha. Hegyközségi tagok 500 m2 feletti szőlőterülete: kb. 2143 ha. A borvidékbe tartozó települések száma: 24, a nyilvántartott pincészetek száma: 62.
Balatonfüred-Csopaki körzet: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonszőlős, Balatonudvari, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly
Zánkai körzet: Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
A terület éghajlata szélsőségektől mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, majd a nem túl forró, de hosszú nyár, s a többnyire hosszú, derűs, száraz ősz. Az évi középhőmérséklet 10 C° körüli; a napsütéses órák száma meghaladja a kétezret. A Balaton víztükre megsokszorozva veri vissza a napsugarakat, ez kedvezően befolyásolja az éghajlatot, mediterrán mikroklímát teremt a tó környékén.
A borvidék talaja rendkívül változatos. Előfordulnak a fillitpalán, permi vörös homokkövön, triász-mészkövön, dolomiton, bazalton, bazalttufán létrejött talajok, de megtalálhatók a pannonagyagon és homokon, márgán és löszön kialakult rendzina és erdőtalajok is. Főként Balatonfüreden és környékén jellemző a feltűnő vörös szín, mely a permi vörös homokkő magas vasoxid tartalmáról árulkodik.
A Balatonfüred-Csopaki Borvidék változatos talaján sokféle szőlőt termesztenek. Némelyeket nagyobb mennyiségben, másokat csupán az érdekesség kedvéért, illetve kísérleti jelleggel. A Balatonra néző, déli- délkeleti fekvésű szőlőtáblákban a tó kedvező fény- és hőgazdálkodásának köszönhetően kiváló minőségű gyümölcsök érnek. Elsősorban fehér borszőlő fajtákat telepítettek, de némely pincészetek, főként a Tihany környéki ültetvényeiken, igazán ízletes vörösbort adó fajtákat is termelnek.
A borvidéken alapvetően két borstílust szokás megkülönböztetni. A Balatonfüreden és környékén készített borok testesebbek, tüzesebbek, magasabb extrakt tartalommal és alkohollal, míg a csopaki borok tartózkodóbbak, kecsesebbek, finom illattal, zamatokkal.