ÉLTETŐ Védjegyes Arcképcsarnok

Rendeki Kézműves Porta: Bardon Réka

Bardon Réka 2013 óta a „Népművészet Ifjú Mestere”, 2016-ban férjével megszerezték ,,A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet. Réka céljául tűzte ki ősi mesterségének megőrzését, gyakorlását és szakmai tudásának átörökítését.

Mióta foglalkozol csuhéfonással?
Körülbelül 15 éve foglalkozom ezzel.

Hogyan lesz valakiből csuhéfonó?
Kezdetben üvegekkel foglalkoztam, majd a várandóság híre egy kicsit átalakította ezt a tevékenységet, hiszen kevésbé szerettem volna veszélyes anyagokkal foglalkozni. Az első találkozás a csuhéval még a Sümegen kialakított ajándékbolthoz köthető. Ott dolgoztam eladóként és ekkor kértem meg Németh Zsuzsát, hogy mutassa meg hogy is készülnek a csuhé termékek. Így ismerkedtem meg a csuhéfonással és onnantól kezdve foglalkozom ezzel a mesterséggel.

Mit készítesz leggyakrabban csuhéból?
Leggyakrabban talán székeket és táskákat készítek, azonban mindegyik más-más, elmondható, hogy nem készül két teljesen ugyan olyan termék.

Kik vesznek ma csuhéból készült termékeket?
Az internetnek köszönhetően a termékeim nagyon sok helyre eljutnak. A faluból történő megrendelések mellett akár Amerikából és Angliából is kaptam megkereséseket. Igen szerteágazónak mondható a vevőim köre.

Mi az, amit a leginkább szeretsz csinálni?
Békésen alkotni, akkor vagyok igazán magam őszinte pillanatában, amikor valami új dolgot tervezek majd ezt megalkothatom. Ezek a legszebb pillanatok, persze a munkám minden részét nagyon szeretem.