A gasztronómiai fejlesztések szerepe az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület vidékfejlesztési stratégiájában 2014-2020 között
Az Éltető LEADER Helyi Akciócsoportként 2007 óta – a hét éves Európai Uniós ciklusokhoz igazodva – négy önálló szakmai területre (helyi identitás megteremtése; Éltető Védjegy; turisztika; ifjúság) vonatkozóan készíti el a Balaton-felvidék több, mint 1000 km-es területére vonatkozó vidékfejlesztési stratégiáját, a Helyi Fejlesztési Stratégiát (HFS).
Az Éltető működése során a tagsági körébe tartozó települési önkormányzatokat, társadalmi szervezeteket és a vállalkozásokat is sikeres pályázati fejlesztési lehetőségekkel támogat.
Az Éltető működésének komplexitását jellemzi, hogy a tagjai közül kerülnek ki az Éltető védjeggyel működők, hiszen a védjegy a különleges minőséget képviselő termelők, szolgáltatók és kézművesek megkülönböztető védjegye. Az Éltető védjegyről bővebben itt írtunk: ,,A Vidék Minősége-Éltető Balaton-felvidék” védjegy története.
A komplexitás másik eleme, hogy az Éltető tagjai az Éltető saját turisztikai szolgáltatási rendszerében is kiemelt szerepet kapnak, hiszen a védjegyes vendéglátó egységek, hiszen számos túraútvonal fontos részét képezik.
Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület által meghirdetett pályázati lehetőségek kapcsán az elmúlt időszakban négy Éltető védjeggyel rendelkező vendéglátóhely valósította meg fejlesztését:
Terazza Bistro&Bar – Sümeg
Nagyi Kertje Teaház – Aszófő
Huszár Vendéglő – Örvényes
Ferenc Pince Csárda – Tihany
Mind a négy vendéglátóhelyen a helyi szolgáltatás színvonalának és költséghatékonyságának növelése érdekében konyhatechnológia fejlesztése, konyhai eszközök, konyhai gépek, asztalok és székek beszerzése valósult meg.
Összegzésként elmondható, hogy az Éltető vidékfejlesztési munkájának eredményeképp a vendéglátóhelyek olyan mértékű fejlesztése valósulhatott meg, melyek hozzájárultak a szolgáltatás színvonalának növeléséhez, szélesebb körű szolgáltatás rendszer kialakításához és új munkahelyek megteremtéséhez.
2023. április