Egyetemisták tanulmányútja Balatonakalin

2019.10.18-án, az idei évben immár 3. alkalommal esett a választás Balatonakali településére a Szent István Egyetem tájépítész hallgatói számára, hogy “Vidékfejlesztés a gyakorlatban” című tantárgyuk keretében megismerjék falu sajátosságait.

Az egynapos tanulmányút során a diákok először egy bemutatkozó előadást hallgathattak meg az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tevékenységéről, „A Vidék Minősége” védjegy projekt és a Balaton-felvidéki turisztikai kínálat jelentőségéről, illetve az egyesület jövőbeli terveiről. Ezt követően Koncz Imre, a település polgármestere mesélt a diákoknak Balatonakali történelméről, a község elmúlt évi fejlesztéseiről és a mandulatermesztés jelentőségéről.

Ezt követően Ihász Csilla, projektkoordinátor vezette végig a településen a csoportot. Megmutatta a nemrégiben felújítottot Magtárházat, mely jelenleg irodaként és közösségi térként funkcionál, majd a csapat tagjai a haltanösvényen végigsétálva a Kisfaludy program keretében felújított strandot nézhették meg, kiemelten bemutatva az elmúlt években LEADER pályázati forrásból megvalósított „Gyümölcsözőt”, amely a nyári szezon ideje alatt büféként, valamint kézműves játszóházként, strandkönyvtárként üzemel.

A strandot elhagyva a Kossuth utcán sétáltunk végig, ahol a 18. században épült régi házakat tekintették meg, majd ezt követően az ebédet a védjegyes SZEKÉR-nél fogyasztotta el a csapat.  Ebéd után kihasználva még az októberi napsütést a Fenye-hegyen tettünk egy kis kirándulást élvezve a csodálatos őszi Balatoni kilátást, ahol Törő Balázs néprajzos kolléga mesélt a Balaton-felvidéki építészet jellegzetességekről.

A nap végét a FÉK Üzletház meglátogatásával zártuk. A kellemes októberi napsütésben egy fantasztikus napot tölthettünk el együtt.