Egy utcás falu a Balaton-felvidéken

Vöröstő egy kis falu Nagyvázsony, Barnag és Mencshely szomszédságában. A fennmaradt pajtasornak és a jellegzetesen Balaton-felvidéki oromfalaknak, vakolatdíszeknek köszönhetően Vöröstón a teljes település műemléki védettséget élvez. A település területén kőkorszakból származó csiszolt kőszerszámok, kőbalták kerültek elő, tehát ősidők óta lakott hely. A falu a török hódoltság alatt elnéptelenedett és sokáig nem is laktak itt sokan, azonban 1722-ben Honbachból idetelepített németek a borkereskedelmükkel felvirágoztatták a települést. A falu nevezetessége a Kálvária domb, 14 stációval és a kápolnával.

Sokakban felmerülhet, hogy egy ilyen kis településen akad-e látnivaló. Mivel egy műemlékfaluról van szó, több érdekességet, látnivalót fedezhetünk fel, mint gondolnánk. Aki kedvet kapott egy 5,7 km-es túrát tehet, ami gyalogosan vagy akár biciklivel is megtehető.

A faluháztól indulva, Barnag irányába a Kálvária domb az első állomás. Itt találhatjuk a kápolnát, a 14 stációt. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Kab-hegyre. A falu felé visszaindulva megfigyelhetjük Vöröstó jellegzetességét, a házak mögött húzódó szinte egybefüggő pajtasort.

Ha leértünk a dombról, bal kéz felől találhatjuk a plébánia épületét, ahol nagy ünnepek alkalmával látogatható falumúzeumot rendeztek be. Továbbhaladva elérkezünk a falu egyetlen templomához, amit 1825-ben a falu lakossága épített. Ha tovább indulunk a templom előtt egy keresztet találhatunk gót betűkkel, melyek a betelepített német lakosság emlékei.

A séta során még két kis kápolnával találkozhatunk, majd a falu végén találhatjuk a ma is működő pálinkafőzdét. Kiérve a település végére, elindulunk a fafaragó bejáratáig, ahol a galériában a festményeket és szobrokat csodálhatjuk meg. Majd a galériával szembeni földes úton elindulunk és hátulról is megnézhetjük a pajtasort. A faluházhoz visszaérve a túránk véget is ért.