dr. Rédei Zsolt interjú: „A legbüszkébb arra vagyok, hogy Éltetősök vagyunk, ami most már fogalommá vált”

Idén 15 éves az Éltető. Az évforduló lehetőséget ad a visszatekintésre, összegzésre és természetesen arra is, hogy a jövőről is beszéljünk. Mindezekről dr. Rédei Zsoltot, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnökét kérdeztük.

Tizenöt év nagyon hosszú idő. Az ÉLTETŐ alapításakor, annak elnökeként, milyen szakmai célokkal és milyen emberi vágyakkal vágtál neki a munkának?

Összefogással, hogy a világ egyik legszebb részét, a Balaton-felvidéket, ahol élünk, tegyük még élhetőbbé saját magunk és a hozzánk látogató kedves vendégek számára.

Egy nagy ugrással érkezzünk el a mába: hogy érzed, mit sikerült megvalósítani a célokból? Felmerültek-e új célok menetközben? Mennyire vagy elégedett a mai ÉLTETŐ-vel?

Mérföldkövekhez érkeztünk több alkalommal is a 2007-2014-es Európai Uniós Fejlesztési időszakban, sok minden tudott megvalósulni a Balaton-felvidéken. Az azt következő időszakban is, úgy, hogy még szorosabbá és még szelesebb körűvé bővültek az összefogások. Gyakorlatilag egy hálózatosodás jött létre közöttünk, ami még erősebbé tette az együttműködéseket.

Lehetséges/érdemes esetleg szakaszokra osztani az ÉLTETŐ elmúlt 15 évét?

Igen, szükséges is szakaszokra osztani, mert nem mindegy, hogy a vidékfejlesztéshez milyen nagyságrendű és milyen felhasználási célú forrásokat tudunk adott esetben felhasználni, ugyanis nagyon fontos a vidékfejlesztési stratégiánk, de abból, hogy mit és milyen formában tudunk megvalósítani, az nagyban függ a fejlesztési forrásoktól, amelyek viszont Európai Uniós fejlesztési időszakokhoz, ciklusokhoz igazodnak.

Mire vagy a legbüszkébb? Mi okozta a legnagyobb nehézséget?

A legbüszkébb arra vagyok, hogy Éltetősök vagyunk, ami most már fogalommá vált és idáig el kellett jutni, ezt meg kellett érni és ehhez meg kellett érni.

A legnagyobb nehézség az általánosítás okozza, ugyanis 104 Vidékfejlesztési Egyesület működik tudomásom szerint országosan és nagyon különbözőek vagyunk és sokan átlagot húznak, de mi nem az átlagot képviseljük, mi Éltetősök vagyunk és egyediek.

Az ÉLTETŐ a Balaton-felvidék talán legnagyobb társadalmi szervezete lett napjainkra. Hol látod az éltető helyét a közéletben?

Az Egyesületünk tagjai magánszemélyek, társadalmi szervezetek, vállalkozók, önkormányzatok. Önmagukban is már minden helyen, ahol tevékenykednek a saját közösségüknek a meghatározó szereplői, így együtt pedig egy hálózatos szervezetként az Éltető még erősebbé teszi őket a személyes kapcsolatok és a gyakorlatiasan működő együttműködések kapcsán. Ebből adódóan bárki bármerre megy, bármit tesz ezen az 59 településen óhatatlanul mindenhol találkozik Éltetőssel. Különösen ugye kiemelném a védjegyeseinket, közel százan vannak már.

Vannak különleges tervek erre az évre?

Természetesen, meg kell fogalmaznunk a következő időszakra vonatkozó vidékfejlesztési stratégiánkat, ami az alapját fogja képezni az elkövetkezendő időszak 59 településünkre kiterjedő Balaton-felvidéki Vidékfejlesztési koncepciójának.

Milyen jövőképpel, tervekkel készülsz a távolabbi folytatásra?

Nem várjuk el, nem is várhatjuk el, hogy olyan mértékben mintaként szerepeljünk, hogy a működésünket kvázi teljes egészében átvegyék más vidékfejlesztési közösségek és a mi mintánkra működjenek és azt a hatékonyságot, szervezettséget érjék el, mint mi, de szeretném, hogy ha a tevékenységük minél szélesebb körben ismertté és elismertté válna. Gondolok itt adott esetben az Éltető Balaton-felvidék vidékminősége védjegy területi lehatárolásának a bővítésére. A folytatásra vonatkozóan pedig a készülő vidékfejlesztési stratégiánk, amely tulajdonképpen az elkövetkezendő időszak összes stratégiai tervét, programját magában fogja foglalni, ami a Balaton-felvidék 59 településén megvalósításra vár.

Az Éltető új kommunikációs stratégiával vág neki az idei évnek, mi ennek a lényege?

A múlt héten a közösségi médiában indítottuk el „Éltető Érték Kampányunkat”, hiszen az ÉLTETŐ alapításának 15. évfordulója kitűnő alkalom, hogy az éves kommunikációs stratégiánk fontos részét képezze a visszatekintés, a jelenlegi helyzet értékelése és a közös jövőképünk vázolása. A kampányban összegezzük és megmutatjuk mind azt a tudást, tapasztalatot, amely az ÉLTETŐ szakmaiságát jellemzi.

Átalakítottuk hírleveleinket: a jövőben két állandó havi hírlevelünk lesz, az egyik általános, a másik kizárólag „Védjegyes” tartalommal; a legjelentősebb ügyeinkről pedig önálló, eseti hírlevelet küldünk majd.

A hírlevelek átalakításából is mutatja, hogy mostantól még több lehetőséget biztosítunk – írásban, szóban, képekkel – az Éltető Védjegy és védjegyeseink bemutatására, támogatására.

Mérföldkőnek gondolom, hogy három olyan új díjat hozunk létre, amellyel a jövőben tagjaink munkáját kívánjuk elismerni. Az első az „Éltető Közösségért” díj, amellyel a közösségünkért végzett munkát köszönjük meg, a másik az Éltető Innováció díja, amely a jelentős fejlesztést ismeri el, a harmadik az Éltető Fenntarthatóság díj, amely a környezeti fenntarthatóságot díjazza.

Tény, hogy az ÉLTETŐ a vidékfejlesztés összetett területén – akár saját működése során, akár külső partnerekkel közösen – napjainkban már hatalmas hozzáadott értéket képes biztosítani és sikerrel alkalmazni, így a jövőben további, újabb együttműködések kialakítására is törekszünk.