BALATON4 – Együtt a Balatonért

Június hónapban sikeresen zárult a Balatoni Helyi Termék – Fejlesztő Műhely című projektünk, mely négy Balaton környéki LEADER szervezet összefogásából született.
A pályázat elsődleges célja az volt, hogy egy olyan együttműködési modellt alakítsunk ki, mely mind a négy szervezet térségeinek sajátosságaira és erősségeire építve hozzájárul a Balaton egész éves ismertségének és főszezonon kívüli látogatottságának erősítéséhez.

A projekt keretében lehetőség nyílt tanulmányutak megszervezésére is. Ezeken a tanulmányutakon az egyesületeknél megvalósult projekteket, jó példákat ismerhették meg a résztvevők.
A tanulmányút sorozat még 2019-ben indult az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnél, majd ezt követte idén júniusban a Zala Termálvölgye Egyesület útja, amelyen a Nyitott Porta hálózat tagjai mutatkoztak be. Ezt követte a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület majd a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület tanulmányútja. Ezen látogatások alkalmával bemutatkozott az Érték és Minőség hálózata és a Szezon Kosár Bevásárló Közösség.

A Zala Termálvölgye Egyesületnél előszőr Zalacsányba a Pálos Resorthoz látogattunk el, ahol megismerhettük tevékenységüket és körbejárhattuk a birtokot. Ezután a Farm Inn Fogadó és Portára érkeztünk, ahol bemutatásra került a Nyitott Porta hálózat, majd a Fogadó bemutatkozását követően elfogyasztottuk a helyi terményekből és termékekből készült ebédet. A következő állomás Zalaszentlászló volt a Gyógynövények Völgye Ökológiai Gazdaság. Itt megismerhettük és körbejárhattuk a gazdaságot, ezenfelül egy borkóstolón is részt vehettük, ahol Keszler Viktor mutatta be borait.

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület szervezésében jártunk Balatonalmádiban a Babkávézó és a Fűszer Gasztrokert étteremben, ahol helyi termék kóstolóval vártak minket és megismerhettük a fejlesztési elképzeléseket. Majd Balatonfűzfőn a Surf Beachnél jártunk, ahol pékárut, lekvárokat, sajt és füstölt árukat kóstolhattunk. Végül Jásdon a Bodzaházba érkeztünk, ahol bemutatásra került a Bodzaház projektje, megtekintettük a Szlovák tájházat, ezt követően svédasztalos ebédet fogyaszthattunk el.

A Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesületnél az első állomás a Gyürkice Tanya volt, ahol helyi termékkóstolóval és frissítővel várták az érkezőket. Ezt követően a biogazdaság egy részét tekinthettük meg. Majd Rezibe érkeztünk a Laky Demeter Turistaházba, ahol elfogyasztottuk az ebédet és bejártuk a portát. A következő állomásunk a Romsics Pince volt Cserszegtomajon, majd a Gyenesdiási Termelői Piacra érkeztünk, ahol a Szezon Kosár Bevásárló Közösség átadónapjával zárult a program.