Az EKF 2023 program aktualitásai

Mint azt már sokan tudjátok, az Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém megyei jogú város nyerte meg, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit.

Egyesületünk a kezdetektől fogva támogatója a programnak, 2018 óta pedig tagja a program koordinálását végző Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek is.

A 2020-as év nehézségei után, 2021 első negyedévében online egyeztetést tervezünk tagjaink számára. Ezen egyeztetésre várjuk azon tagjainkat, akik ötleteikkel, tanácsaikkal segítenék az Egyesület és az EKF vezetését a közös munkában, vagyis abban, hogyan lehetne még szélesebb körben bevonni a térséget, illetve milyen pályázati és egyéb lehetőségek állnak számukra rendelkezésre a programban.

Fontos, hogy a program megvalósításához az Európai Unió pénzügyi forrást nem biztosít, a finanszírozás alapvetően a résztvevő önkormányzatok feladata, amelyhez a Magyar Kormány pénzügyi alapja adja a megfelelő hátteret.

Azok az önkormányzatok, akik aktívan szeretnének részt venni az EKF programban, együttműködési megállapodás aláírásával fejezhetik ki szándékukat. A szerződés megkötése a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvánnyal történik. A tagság minden kulturális, turisztikai és piaci előnyével együtt pénzügyi hozzájárulással is jár. A járásközpontok esetében ez az összeg évi 2 euró/lakos, míg a többi település esetében 1 euró/lakos hozzájárulással jár. A díjfizetés 2021 és 2023 között esedékes.

Ezen tagság célja, hogy a települések, az ott működő vállalkozók, intézmények, egyesületek és civil szervezetek maguknak érezhessék az EKF hozadékait, s közben felelősséget vállaljanak a maguk által vállalt programokért.

Ezért arra bíztatunk minden működési területünkön lévő települést, hogy amennyiben finanszírozásuk engedi, és még nem tették meg,  csatlakozzanak az EKF-hez, hogy minél több fejlesztés és program valósulhasson meg a térségben.