A völgy kincse Kapolcs

Ki ne hallott volna már Kapolcsról, a Művészetek Völgye központjáról. Azonban akadhatnak olyan érdekességek, amikről még nem hallottatok a településsel kapcsolatban!?

A tavasz közeledtével talán mindenki kicsit jobban szeretne a természetben kirándulni, élvezni a napsütést.

Összeállítottunk egy leírást Kapolcsról, mely tartalmaz olyan nevezetességeket a településen, melyeket érdemes felfedezni egy szép tavaszi napon.

Kapolcs már az ősember által lakott terület volt, számukra a Pokol-lik szolgálhatott lakhelyül. A falu felett emelkedő Királykő bazaltoszlopai feltehetően Attila várát határolták. Kapolcs a római korban is lakott település volt, erre vezetett Budát az Adriával összekötő nagy hadiút, a Via Magna is. Egy 1092-es pannonhalmi apátsági levél említi először Kapulch falu nevét. Kapolcs néven először 1640-ben említik, de véglegesen 1846-ban veszi föl ezt a nevet. A legenda szerint a település, a kunok legyőzött vezéréről Kapolcsról kapta nevét. Az idő múlásával a településen számos mesterség kialakult, nagyon híressé váltak a kapolcsi fazekasok, tímárok, serfőzők, gombkötők, csizmadiák, szűrkészítők, vargák. A legfontosabb ágazat azonban a malomipar volt. A malmoknak államosításukig fontos szerepük volt a patakmedrek tisztántartásában, uszadéktól, eliszapolódástól való mentesítésében is. A malomtavak és zsiliprendszereik az árvízveszély enyhítésében is fontos szerepet töltöttek be. A malmok többsége tulajdonosáról, vagy annak valamely családtagjáról kapta a nevét.

A településen számos látnivaló tárul elénk, ha felkerekedünk egy kirándulásra:

Falumalom, Hétforrás, Kilátás a Cser oldalból a Sárfé hegyre, Kiskút, Kőfejtő, Kuthy kastély, Letérő a Sala árok felé, Malomsziget, Mázas kút, Pokol-lik, Sédány kezdete, Tanösvény