A történelem életre kel Sümegen…

Sümeg egyik leghíresebb nevezetessége a vár. Minden tekintetet vonz a gyakorlatilag szabályos kör alapú mészkődombon található erődítmény. Azonban számos olyan nevezetesség és érdekes látnivaló található még a településen, amit érdemes felfedezni egy kirándulás alkalmával.

Ha szeretnénk egy sétát tenni Sümegen, ajánlott arról a térről indulni, mely a nevét a város egyik leghíresebb polgáráról kapta, a Kisfaludy térről. A teret Kisfaludy Sándorról nevezték el, kinek háza ugyan itt található és ma már múzeumként működik. A város mai napig őrzi Kisfaludy Sándor emlékét. Ha az elkövetkező napokban Sümegen vagy környékén kirándulnak érdemes ellátogatni ide, a Kisfaludy Emlékházba. Ugyan is szeptember 27-én „Himfy születésnapja – egy nap Kisfaludyval” című esemény keretében ismerhetjük meg még közelebbről a költőt. Szeptember 28-án a Balatoni kör – Gasztropiknik eseménysorozatán vehetünk részt. Ugyan ezen a napon, tartja a város a hagyományos szüreti mulatságot, mely reggeltől estig várja az érdeklődőket.

Tovább haladva elénk tárul egy gyönyörű épület, a Püspöki Palota. A palota története Padányi Bíró Márton nevéhez fűződik. A veszprémi püspök szerette volna a kuruc idők után felégetett és pusztuló félben lévő sümegi várat újjáépíttetni. Erre azonban nem kapott engedélyt, így a régi püspöki lakóházat alakította kastéllyá.

Messziről látható a következő állomásunk a Ferences templom. A templomot és kolostort Széchényi György alapította, 1648-1658 között. Ha a vár felé haladunk láthatjuk a Váristállót, mely Padányi Bíró Márton idejében épült. Hajdanán a püspökség lovait, kocsijait és egyben a takarmánytárolást szolgálta.

A vár alatt található a Tarisznyavár, mely a városkaput védő torony. Innen tovább haladva juthatunk fel a várba, mely különleges módon idézi fel a középkori életet. Továbbá a történelmi lovagi tornában láthatunk ügyességi fegyverbemutatókat és gyalogos bajvívást. Ha elkezdünk a város felé haladni térjünk be a Püspöki Palota alatt lévő Palota Pincébe, egy borkóstolóra, hogy megpihenjünk. Tovább haladva a város felé, a Plébánia templom, Sümeg nemzetközi hírű nevezetességét láthatjuk. A templom falai a barokk festészet egyik legnagyszerűbb alkotásainak együttesét, Franz Anton Maulbertch munkáit őrzik.

Ha még nem fáradtunk el, érdemes megcsodálni a Fehér köveket. Ez a mészkőképződmény a várral szemközti dombon található, ahonnan rendkívül gyönyörű látvány tárul elénk a városról. Ha fenn járunk ezen helyen, lefelé haladva térjünk be a Terazzába, ahol különleges ételeket és frissítőket fogyaszthatunk. A finom ételek elfogyasztása közben tovább gyönyörködhetünk a csodálatos tájban.

A múltidéző barangolás folyamán megelevenedik előttünk a történelem és közelebbről megismerhetjük a múlt értékeit.

Ha több napos kirándulást szervezünk kihagyhatatlanok a város környékén található települések, hiszen számos falu rendelkezik csodálatos természeti kincsekkel.

Ezenfelül ajánljuk további védjegyeseinket, akik ezen településen tevékenykednek: Bella Manufaktúra, Hotel Kapitány, Hunyady Borház, Kisfaludy Vendégház és Kovács Zoltán.