Mit használ az élelmiszer-előállító, van-e kedvezmény a kistermelők részére?
November 30-án tartotta soron következő minősítő ülését az Éltető Balaton-felvidék védjegy tanácsa. A témák között szerepelt a kistermelők nyilvántartási kötelezettsége is. Mivel ezen a területen a sok jogszabály között elég nehéz eligazodni, röviden összegyűjtöttük, amit a gyártmánylapról feltétlenül tudni kell.
Ha valaki kistermelőként élelmiszert állít elő, annál időről időre előfordul, hogy elbizonytalanodik, kell-e gyártmánylapot használnia vagy nem. Ezt a gyártmánylapról szóló 82/2012. (VIII. 2.) VM rendelet szabályozza.
Gyártmánylapot az élelmiszer-előállító köteles vezetni, ez egy olyan nyilvántartás, amely a feldolgozott élelmiszer, élelmiszer-biztonsági, minőségi jellemzőire vonatkozik.
A kistermelőknek nem kötelező a gyártmánylap, de helyette adatlapot nekik is kell vezetniük. Erre a legegyszerűbb megoldás a füzet használata, de vannak, akik kistermelőként is gyártmánylap jellegű nyilvántartás használnak.
A kistermelők által kötelezően vezetendő adatlap minimális tartalma:
- a) a kistermelő neve, címe;
b) az élelmiszer-előállítás helye;
c) az élelmiszer megnevezése;
d) az összetevők csökkenő sorrendben való felsorolása;
e) fogyaszthatósági időtartam, illetve minőség megőrzési időtartam;
f) tárolási hőmérséklet.
A kistermelőkön túl minden más élelmiszer-előállítónak a gyártmánylapot kell használnia. Ennek minimális tartalma:
- a) az élelmiszer-előállítóra vonatkozó azonosító adatok, így
- aa) az élelmiszer-előállító vállalkozás neve és székhelyének címe,
- ab) a gyártmánylap szerinti élelmiszer előállítási helye, illetve helyeinek címe;
- b) az élelmiszer előállításával kapcsolatos adatok, így
- ba) az élelmiszer forgalomba hozatala során használt megnevezés,
- bb) az élelmiszer egységnyi mennyiségű előállításához felhasznált valamennyi összetevő neve, előállításkori tömegük csökkenő sorrendjében,
- bc) a géntechnológiával módosított szervezet vagy az abból előállított termék összetevőként történő használata esetén a géntechnológiával módosított szervezet neve és az azt tartalmazó összetevő neve,
- bd) az élelmiszer eltarthatósága, biztonságát meghatározó műveletek és paramétereik felsorolása, továbbá az engedélyezett csomagológázok használata;
- c) a termék élelmiszer-biztonsági, minőségi jellemzői, így
- ca) jogszabályban vagy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvében meghatározott minőségben előállított élelmiszer esetén a termékre vonatkozó, alkalmazott előírás megjelölése,
- cb) az élelmiszer fizikai, kémiai, mikrobiológiai jellemzői, amennyiben azok nem jogszabályi előíráson vagy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvén alapulnak vagy azoknál szigorúbb értéknek felelnek meg,
- cc) az érzékszervi jellemzők bírálata során figyelembe veendő, a forgalomba hozatalt még nem kizáró, de a kifogástalan tulajdonságtól eltérő érzékszervi jellemzők leírása,
- cd) önkéntes megkülönböztető megjelölés használata esetén a megkülönböztetésre alapot adó jellemzők és az állítás igazolásának módja,
- ce) az élelmiszer minőség megőrzési/fogyaszthatósági időtartama,
- cf) az élelmiszer tárolására vonatkozó különleges feltétel, amennyiben az élelmiszer fogyaszthatóságához, illetve minőségének megőrzéséhez ez szükséges;
- d) a gyártmánylap elkészítésének és módosításának dátuma;
- e) a gyártmánylap elkészítéséért felelős, valamint az élelmiszer-vállalkozásban az élelmiszer előállításáért szakmailag felelős személy neve és aláírását vagy az aláírással egyenértékű elektronikus jóváhagyása.
Minta gyártmánylap itt tölthető le.
Bővebb információk: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200082.VM