A Balaton-felvidék téli csodái

Ha a Balatont emlegetjük a legtöbb embernek a meleg nyári napok, a nyaralás és a strandolás jut először eszébe. Azonban ez a gyönyörű táj nem csak a forró napokon, hanem télen is megannyi élményt és gyönyörű látnivalókat tartogat számunkra.

Összegyűjtöttünk pár települést a Balaton-felvidékről, ahova érdemes télen is ellátogatni. Ha szeretnétek a kirándulások alkalmával megpihenni térjetek be védjegyeseinkhez.

 

Aszófő: Aszófő a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget lábánál fekszik. Tihany felől közelítve a domboldalra felkúszó község a középen magasodó templomtornyával már messziről felkelti a figyelmet. A falu déli oldalán található kövesdi templomrom is római épület maradványain áll. Neve, Aszófő, száraz völgyet jelent.

Látnivalók: Árpád-kori romtemplom, Római katolikus templom, Turulmadár, Vörösmáli Pincesor.

Védjegyeseink, akikhez ebben az időben is betérhettek: Fodorvin Családi Pincészet, Nagyi Kertje Teaház, Salánki Családi Borpince és Borgazdaság

 

Balatonakali: mint sok más parti település, az őskortól lakott terület. A halban gazdag Balaton, a dús vízparti legelők, a kellemes éghajlat kedvezett a mindenkori letelepedőknek. Ásatások során előkerült tárgyak bizonyítják, hogy évszázadokon keresztül kelták és rómaiak éltek itt. A mediterrán jellegű éghajlat kedvezett a szőlőtermesztésnek, a Balaton a halászatnak, s a parton húzódó erdősáv pedig a vadászatnak. 

Látnivalók: Csónakkikötő, Forrás Park, Hajókikötő, Illyés Gyula hajdani pincéje, Kerek nádas, Kossuth utca műemlék házai, Levendula sétány, Mozaik Art Galéria, Művelődési ház, Öreg présház (1783), Strand és parti sétány, Tájház, Falumúzeum, Templomok tere

Védjegyeseink, akikhez ebben az időben is betérhettek: Fék Üzletház, Barátcsuha Borház, Mörk Pincészet

 

Dörgicse: a Bakonyalján, szőlőhegyekkel körbevett medencében, a Balatontól 4 km-re fekszik. Területe évezredek óta lakott. Temploma a XI. században épült, egy korábbi római építmény alapjaira, köveinek felhasználásával. E templom mellett honfoglalás kori temetőt tártak fel. A falu mai területén 3 Dörgicse létezett, 3 kőtemplommal. A későbbiekben nemesi és egyházi birtokok voltak, fejlett borászattal és mezőgazdasággal. Dörgicsének ma 7 felszentelt temploma van, ebből 4 újnak számít, hiszen csak 200 év körüli.

Látnivalók: 1. világháborús emlékmű, 400 éves kocsonyás tölgy, Alsődörgicsei templomrom, Gernye pihenő, Dörgicsei kőtenger, Dörgicsei levendulás, Felsődörgicsei templomrom, Füzeti tó, Kőhíd, Kossuth kilátó, Szent Balázs templomrom, Szent Miklós rom, Sziklafal, Trianon emlékpark.

Védjegyeseink, akikhez ebben az időben is betérhettek: Műemlék Nyaralóház, Pántlika Pincészet

 

Nemesvámos: Nemesvámos a Balaton-felvidéken, Veszprém szomszédságában, tengerszint felett mintegy 300-400 m-es magasságban fekvő község. Határában az őskortól kezdve megtelepült az ember, akit vonzottak a kedvező természeti feltételek: az erdők bőséges élelmet, építőanyagot, a patakok és erek tiszta ivóvizet biztosítottak az itt élőknek. A település a középkorban a Vámos nevet viselte, ami azt jelentette, hogy a lakosok vámszedési jogokkal bírtak. Történetét 1207-tól kezdve oklevelek segítségével kísérhetjük nyomon.

Látnivalók: Világháborús emlékmű, 800 éves jubileumi emlékmű, Alsó kút, mellette a Kopjafa, Bagó-hegy, Cinege-tető, Erdei kút, Falukút, Kapsa tető, Kis kőhíd, Nagy kőhíd, Nagy kút, Négy évszak dombormű, Öreg tölgyek, Ruda-völgy, Som-hegy, Sziklafal, Takács Tanya, Vilma puszta

Védjegyeseink, akikhez ebben az időben is betérhettek: Alsó-kúti Vendégház, Vámosi Vendégház

 

Sümeg: a város Veszprém megyében, található. A település eredetileg Szent István király korától az 1950-es megyerendezésig Zala vármegyéhez tartozott. A város számos történelmi emlékkel és műemlékkel büszkélkedhet. Sümeget első alkalommal 1292-ben említi oklevél, 1318-ban pedig már a várról is említést tesznek. A város történelme négy szakaszra osztható, őskor és középkor, barokk korszak, reformkor és a 20. század történelme. Mind a négy korszakban jelentős eseményekről olvashatunk Sümeg múltjával kapcsolatban.

Látnivalók: Kisfaludy tér, Kisfaludy Emlékház, Püspöki Palota, Ferences templom, Váristálló, Tarisznyavár, Plébánia templom, Fehér kövek, Vár.

Védjegyeseink, akikhez ebben az időben is betérhettek: Hotel Kapitány ****, Kisfaludy Étterem, Palota Pince Borkereskedés

 

Tihany: A Balatonba nyúló félszigeten fekvő Tihany az ország egyik legszebb települése. Messziről látható az Apátság kéttornyú temploma, amely mára a Balatont szimbolizáló jelkép lett.  A félszigetet körülölelő Balaton a legváratlanabb helyeken lep meg bennünket csodálatos panorámával, az apátsági templom a félsziget eldugott részeiről is látható. Tihany határában kijelölt turista utakon kellemes sétákat tehetünk a Barátlakásokhoz, az Aranyházhoz. Tihany legendái közül a legismertebb a kecskeköröm legendája: egy néma leány legeltette aranyszőrű nyáját a félszigeten, amikor a Balaton királya tejet kért tőle beteg fiának. A tejért cserébe megoldotta a leány nyelvét, akinek szépsége és szava mindenkit elvarázsolt. Ám ő egyedül csak a hullámkirály fiát szerette, amiért haragjában a Balaton királya elragadta a nyájat – a tó ma is hányja ki a kecskekörmöket. A leányt pedig ki tudja hol, sziklába zárta, és azzal sújtotta, hogy minden hangos szóra felelnie kell. Ez egyben a visszhang keletkezésének is a története.

Látnivalók: Babamúzeum, Barátlakások, Bencés Apátság, Ciprián forrás, Csokonai Liget, Fazekasház, Hajókikötő, IV. Károly Kálvária, Kiskálvária, Levendulaház, Móló, Panoptikum, Parasztgazda háza, Visszhang

Védjegyeseink, akikhez ebben az időben is betérhettek: Ferenc Pince Csárda, Sarokház, Tündérsziget-ART Kft.