Pályázati hírek az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnél

2019. február 26-án tartotta meg első ülését az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Helyi Bíráló Bizottsága, melynek során 44 db LEADER pályázatról és 176.005.838 Ft fejlesztési támogatás sorsáról született döntés.

2018 januárjától az egyesület működési területébe tartozó 59 Balaton-felvidéki településen tevékenykedő vállalkozók, civil szervezetek és önkormányzatok nyújthatnak be pályázatokat gazdaságfejlesztésre irányuló, valamint közösségi célú fejlesztésekre.

A február 26-án megtartott ülésen a Helyi Bíráló Bizottság tagjai, dr. Rédei Zsolt elnökletével a 2018. áprilisi szakaszzárásig beérkezett pályázatokról hozott döntést. Ez alapján:

  • az „Együttműködésekkel kiegészülő termelés-, szolgáltatás-, illetve kínálatfejlesztési, -bővítési fejlesztések, tevékenységek támogatása (VP6-19.2.1.-28-1-17)” című felhívás esetében 20 db támogatási kérelem, összesen 48 719 612 Ft forráslekötéssel
  • a „Társadalmi aktivitást és helyi identitást erősítő közösségi- és vidékfejlesztési bázispontok kialakítása, fejlesztése, infrastrukturális hátterének bővítése (VP6-19.2.1.-28-2-17)című felhívás esetében 7 db támogatási kérelem, összesen 19 109 832 Ft forráslekötéssel;
  • az Együttműködésekre alapozó mikrotérségi jellegű szakmai kapacitás, informatikai háttér és közösségi marketing tevékenységek támogatása (VP6-19.2.1.-28-3-17) című felhívás esetében 7 db támogatási kérelem, összesen 104 905 487 Ft forráslekötéssel;
  • az Együttműködéseket segítő rendezvények támogatása (VP6 – 19.2.1. – 28-4-17) című felhívás esetében 7 db támogatási kérelem, összesen 3 270 907 Ft forráslekötéssel részesült pozitív elbírálásban.

A HBB döntését követően a pályázatok végső jogosultsági ellenőrzését és a támogatói okiratok megküldését az Irányító Hatóság végzi.

A LEADER pályázatok népszerűségét példázza az is, hogy a támogatási kérelmek jellemzően nem egy térségből kerültek benyújtásra, hanem a sümegi, tapolcai, ajkai, veszprémi és füredi járás településeiről is jelentősen érkeztek be projektötletek.

A pályázati eredményhirdetést követően a „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjeggyel rendelkező helyi termelők és turisztikai szolgáltatók – mint például méhészek, sajtosok, borászok, szálláshelyadók, valamint kézművesek – eszközbeszerzése és infrastrukturális fejlesztése, valamint a térség turisztikai látványosságainak, túraútvonalainak megújítása mehet végbe. Emellett az egyes települések ifjúsági, közösségi tereinek kialakításához, fejlesztéshez szükséges beruházások indulhatnak el, a közösséget összekovácsoló helyi rendezvények valósulhatnak meg.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület következő HBB ülését 2019 tavaszára tervezi, a benyújtott további támogatási kérelmek ügyintézése és értékelése addig is folyamatosan történik.