Örvényes Község Önkormányzata

8242 Örvényes, Fenyves u. 1.
+36 87 449 034
onkormanyzat@orvenyes.hu
www.orvenyes.hu

A település bemutatása

Örvényes Veszprém megyében, a Balaton közép-északi partján fekvő 170 lelkes kis település. Keresztül halad rajta  a 71-es észak-balatoni főút és a Balatont körbejáró  biciklis út.

Neve valószínűleg a malom jelentésű „őrmény” szóból ered. Régebbi iratokban Örményes néven  szerepel.

Örvényes az avarok, majd a rómaiak idején is lakott hely volt.

Az Örvényes előtti vizekben több forrás is megerősítette, hogy valaha egy sziget volt. A XVIII. században, amikor igen alacsony volt a tó vízszintje, feljegyezték, hogy Örvényes előtt falak álltak ki a vízből, és az 1990-es évek elején találtak is a víz alatt Árpád-kori és bronzkori kerámiákat. A merülések során igazolódott a régészek feltevése: az akkori vízszint alatt alig egy méterrel rábukkantak egy kör alakú zónára, amelyet az iszapos medertől eltérően bazaltkövek pettyeztek, és ahol rengeteg kerámiatöredéket is találtak. A cserepek a középső bronzkorból, mintegy 2500 évvel ez előttről származtak.  Abban az időben a tó sokkal sekélyebb volt, a mai part közelében szigetek és félszigetek emelkedtek ki a vízből; ezek némelyikén falvakat építettek az emberek. A balatoni búvárok jelzései alapján az is világos, hogy a közelben több más, avar-kori, esetleg római kori lelőhelyre is számítani kell. A környéken talált római kori épületmaradványok a III-IV. századból valók.

A község nevét először 1211-ben említik, mint a Tihanyi Bencés Apátság birtokát. A középkorban ezeken a birtokokon virágzó élet volt, gazdálkodók és mesteremberek lakták – köztük egy aranyműves.

Az 1593-as török pusztítás következtében a szinte teljesen elnéptelenedett falut 1733-ban Grasso tihanyi apát német telepesekkel népesítette be Rheinland-Pfalz-ból. Ennek emlékére szerepel Örvényes címerében a tartományi címerrészlet. Ők már a másik domboldalra, az új templom köré építették házaikat. A falu mai képe ekkortól alakult ki.

Manapság az örvényesiek elsősorban szőlészettel, borászattal, szobakiadással foglalkoznak. A jó bor és a szép vidék csalogatják ide a vendégeket. Évente mintegy 3000-nál több vendégéjszakát töltenek a nyaralók a községben.

Örvényest körülöleli a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, melyben kellemes túrákat lehet tenni: például az Örvényesi Séd völgyébe, északra, a régi bánya feletti őstölgyesbe (délőfás), vagy a három kilométerre lévő Zádorvár romjaihoz. Szép fekvésű és csendes az Örvényesi strand is, ahova testületi határozat szerint nem kell belépődíjat fizetni.

A falut ölelő lankákon a szeretett balatoni fajtákat – olaszrizling, rizlingszilváni – termesztik. Vörösbort elsősorban kékfrankosból készítenek, ebből rozét is kóstolhatunk. Feldolgozásuk, érlelésük az ősi receptek szerint, a szőlőhegyen lévő régi, fahordós családi pincékben történik. A termés jellegzetesen örvényesi: zamatos, kerek, tüzes.