Nemzeti Borkiválóságok között a Skrabski pince borai 2016-ban

A Nemzeti Borkiválóságok Könyvébe kettő Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyes borászat is bekerült. http://carbongroup.hu/

A Skrabsi Pincészet kettő, a Dobosi Pincészet  három borával. Nekik nagy szeretettel gratulálunk!

A Skrabski Pincészet 2015-ös évjáratú Furmintjával és Rajnai Rizlingjével érdemelte ki, hogy bekerüljön a Nemzeti Borkiválóságok könyvébe, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium szakmai zsűrijének bírálata alapján állítanak össze minden évben.

E heti hírlevelünkben a Skrabski Pincészettől Sümegi Gábort, a pincészet vezetőjét kérdeztük a rangos elismerésről.

Nagyon örülünk az eredménynek és egyúttal azt is be kell, valljam, hogy a pályázat, illetve a minták leadásánál sokat gondolkodtam, hogy nekünk vajon megéri-e, van-e értelme indulni, mert a boraink eltérnek a napjainkban alkalmazott általános borkészítési technológiáktól. Mi segédanyagok nélkül, teljesen természetes úton készítjük borainkat, amely eljárás általában nem eredményez annyira illatos borokat, mint más borászatoknál, akik a napjainkra jellemzőbb eljárásokat alkalmazzák.

Nem sokkal a pályázat és a mintaborok leadását követően felhívtak a Minisztériumból, hogy egy leírást kérjenek a pincészetünkről, majd a borokról, és később jött a gratuláló telefon, hogy két borunk a 2015-ös évjáratú Furmint és a Rajnai Rizling is bekerült a rangos Nemzeti Borkiválóságok csapatába.

Mik a fő jellemzői a pincészeteknek és a rangos boroknak?

Jelenleg 4 hektáron gazdálkodunk Balatonudvariban a Leshegyen és most van folyamatban további 4 hektár telepítése. A birtokon olasz és rajnai rizlinget, furmintot, kékfrankost termelünk. A bor ezekből a fajtákból készül természetes erjedés útján, segédanyagok nélkül. Mi emellett köteleztük el magunkat, így boraink jellemzően közepesen intenzív illatúak. A szőlőben nem használunk műtrágyát, gyom- és rovarirtót, de ebben a kérdésben viszont számos más borász is hasonlóan jár már el a környéken. Szerencsések vagyunk az ültetvények tájolását illetően is, hiszen a balatoni panoráma nem csak szép, de a nagy vízfelület visszatükröződése áldásos íz harmóniát teremt a szőlőben, így a borban is. Idén a pincészetünk már 26 ezer palack bort készített.

https://www.facebook.com/SkrabskiPince

Nagyon elkötelezettek vagytok a Balatonudvari Leshegy értékeinek megmutatása terén, ezért egy összefogást is kezdeményeztél ez évben, amiben négyen vesztek részt.

Igen, ez így igaz. Nagyon örültem, hogy igazán jó partnerekre találtam a közvetlen környezetünkben, akikkel létrehoztunk egy a balatonudvari Leshegyet bemutató programot.

Minden csütörtökön 16-21 óra között egységesen nyitva tartunk három partnerünkkel. Ezek a Müller Pince, a Levendulaterasz, a Pincegaléria és mi a Skrabski Pincészettel. Ezeken a napokon várjuk a kisebb-nagyobb csoportokat, baráti társaságokat, családokat egy jó kis beszélgetésre, borozgatásra. A programra bármelyik állomáson be lehet jelentkezni, be lehet szállni. Nincs vezetett túra, de az erre a célra elkészített térkép alapján mindenki könnyen odatalál a műemlék pincesorra, azokra a helyekre, ahol megnézheti, kipróbálhatja a Nyitott Leshegy értékeit.

http://www.balatonakali.hu/Nyitott-Leshegy

A pincészetnél szálláslehetőség is van?

A vendégek a Tulipán vendégházban tudnak megszállni nálunk, ami nyáron teltházzal működik, de őszi időszakokra még vannak szabad helyeink. Ezeket az időszakokat azért is ajánljuk, mert a vendégek a Leshegyet az őszi, fő szőlőszüreti és feldolgozási idejében tudják megismerni, ami igazán egyedi élmény.

 

Skrabski Pincészet
Balatonudvari-Fövenyes, 1206 Hrsz.
+36/70 590 8626
info@skrabski.hu, www.skrabski.hu
Nyitva tartás: K-V 12-20