Két keréken Balatonudvari körül

Balatonudvari a Balaton északi partján, Tihany szomszédságában, Balatonfüredtől 10 km-re fekszik. A falu tulajdonosai a középkor folyamán a tihanyi apátság, a veszprémi káptalan és a veszprémi püspökök voltak. A lakosság halászatból, nádvágásból, állattartásból és szőlőművelésből élt. Nevét valószínűleg a királyi udvarnokokról kapta. A falu neve az 1055-ben készült tihanyi alapítólevélben nem szerepelt, ám egy 1092-ben írt oklevél tartalmazott Udvarira vonatkozó megjegyzéseket.

A nyári időszakban sokan választják a kerékpározást. Ezért is hoztunk most egy olyan túralehetőséget, amit akár kerékpáron is megtehetünk. Ez egy 11 km-es túra, erős szintemelkedéssel. A falun kívül murvás külterületi utakon halad. A szőlőhegyről nyíló kilátás és a jó Balaton-felvidéki borok teszik csábítóvá ezt a túrát. Terepbiciklivel vagy gyalog járható. A strand elől indulunk, elhaladunk az Udvari Galéria és a Hangverseny terem előtt.

A Kerkápoly utcán megyünk a református templom felé, majd egy kis kitérőt teszünk, hogy a katolikus templomot is megtekintsük. A 71-es útmentén Fövenyes irányába indulunk, de hamarosan jobb kéz felé letérünk róla, hogy megkezdjük a kapaszkodót a szőlőhegyre. Eleinte a falu szélén haladunk, majd rétek és erdők között. Az út során több pince közül is válogathatunk, ha szeretnék borokat kóstolni.

Lefelé egy darabig ugyanazon az úton haladunk, mint felfelé, majd letérünk jobb kéz felé, hogy a Skrabski Pincéhez jussunk. Erdők között megyünk lefelé és a fövenyesi részen érünk be a faluba. Itt lehetőségünk van csobbanni a Balatonba, hogy lehűtsük magunkat. Ha van kedvünk, innen visszasétálunk a Gesztenyesorra, majd a bal kéz felől nyíló kis utca végén megnézhetjük a Kápolnát.