térkép

Így valósíthatjuk meg a 365 milliárd fejlesztési forrásból a Balaton fejlesztését

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Balaton-fejlesztési Tanács (BFT) ülésén tartott tájékoztatást arról, hogyan képzelik el a Balaton térség fejlesztési stratégiájának megvalósítását.

A kormány 2016. év végén hozott döntést arról, hogy 365 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít EU-s és hazai forrásokból a Balaton-fejlesztésére a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban.

Dr. Gajda Tibor, az MTÜ stratégiai és szakmai vezérigazgató helyettese a február 10-ei BFT ülésen elmondta, hogy létrehozták a Balaton Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft-t, amelynek vezérigazgatója – az ülésen szintén bemutatkozó – dr. Mozsár István lett. Ez a szervezet lesz a felelős azért, hogy a Balaton fejlesztési stratégiában foglalt projektek minél gyorsabban és hatékonyabban megvalósuljanak.

A Balaton Turisztikai Fejlesztő NP Kft. több projektben konzorciumi tagként, illetve megvalósítóként vesz majd részt. Több olyan kiemelt fejlesztés várható, amelyeknél a tervezéstől egészen a megvalósításig nyomon követnek majd egy-egy beruházást. A Balaton Turisztikai Fejlesztő NP Kft. a stratégia legjelentősebb programrészeit illetően teljes kötelezettség vállalási engedélyt kap a 4 évre szóló forráskeretre, így minden a fejlesztésekhez szükséges folyamatot el tud indítani.

Dr. Gajda Tibor arról is tájékoztatta az ülés résztvevőit, hogy a balatoni szálláshelyek fejlesztését érintő pályázati felhívások egyeztetési verziója áprilisban várható. Elsők között tervezik a strandfejlesztések elindítását, de ez évben várhatóak a kempingfejlesztések is.

Esetleges programrészek módosítása, a stratégiába való beillesztése vagy onnan való kiemelése nem a Kft., hanem az MTÜ felelőssége, feladata. A későbbiekben tájékoztatást adunk a további előrelépésekről.